trečiadienis, lapkričio 24, 2010

Ekstremistas Levas Tolstojus nuo stačiatikių bažnyčios atskirtas amžinai

Rusijoje buvo bandymų reabilituoti klasiką Levą Tolstojų. Tačiau visi bandymai baigėsi nesėkmingai. Rusų stačiatikių bažnyčia atsisakė vėl pripažinti jį stačiatikiu, mat esą jis pats atsiskyrė savarankiškai.
Savaime aišku, pačiam Levui Tolstojui toks sugrąžinimas visai nereikalingas, tačiau nepatogu švęsti visokius jo jubiliejus valdžios žmonėms, mat nedalyvauja šventikai, kaip ir kažko trūksta. Tiesa, neseniai vienas rusų valdininkas drąsiai pareiškė, kad po to, kai rašytojas atsiskyrė nuo bažnyčios, jis tik... labiau priartėjo prie Dievo.
Beje, Rusų stačiatikių bažnyčia niekada neatleido jam už jo pažiūras. Komiška, bet praėjus 100 metų po jo mirties stačiatikiai kreipėsi į teismus, kurie pripažino, jį... ekstemistu.  Didysis rusų klasikas pripažintas ekstremistru, o kai kurie jo kūriniai – ekstremistine literatūra. Veiksmas labai panašus į tą, kaip katalikai po mirties susidorojo su Biblijos vertėju Viklifu - jis taip pat po mirties buvo nuteistas, jo palaikai iškasti, sudeginti ir išsklaidyti. Reikia tikėtis L.Tolstojaus palaikai bus palikti ramybėje
Jau anksčiau buvo pranešta. kad 2010 metais išaiškėjo, kad pilietis Levas Nikolajevičius Tolstojus, 1828 metų gimimo, rusas, vedęs, registruotas - Jasnaja Poliana, Tulos sritis, buvo pripažintas ekstremistu Taganroge.
Internete publikuojamas teismo sprendimas, kuris nurodo ekstremistinę Levo Tolstojaus pasaulėžiūrą, kuri kursto religinę netoleranciją arba neapykantą pagal 282 Rusijos baudžiamajo kodekso straipsnį.
Pasirodo, teismui buvo pateikta ši Levo Tolstojaus citata:
Aš įsitikinau, kad mokymas (rusų provoslavų) bažnyčios yra teoretiškai pavojingas ir klastingas melas, praktiškai surinkimas pačių grubiausių prietarų ir burtų, visiškai paslepiančių viso krikščioniško mokymo prasmę”. Teismas nusprendė, kad tai formuoja negatyvų požiūrį į rusų pravoslavų bažnyčią, o pats L.Tolstojus – ekstremistas recidyvistas, nes jau kartą 1901 metais buvo oficialiai pasmerktas ir atskirtas nuo bažnyčios ir prakeiktas.
2010 kovo 18 dieną Ekaterinburgo teisme Levas Tolstojus dar kartą pripažintas ekstremistu.

Komentarų nėra: