ketvirtadienis, balandžio 19, 2012

Austrija – kunigų tvirkinimo aukoms mokami milijonai



Austrijos komisija, kuri tiria smurtą prieš vaikus iš katalikų kunigų pusės pranešė, kad aukoms jau išmokėta kompensacijų už moralinę žalą daugiau nei 10 mln. dolerių. Komisija, kuri buvo sudaryta prieš dvejus metus dėl didėjančio visuomenės nepasitenkinimo katalikų kunigų moraliniu veidu, gavo daugiau nei tūkstantį skundų, apie 600 tvirkinimo aukų jau gavo kompensaciją, praneša BBC ir agentūra "Interfax" .
Dauguma asmenų, kurie kreipėsi į Komisiją su skundu – vyrai, kurie būdami 6 iki 13 metų, patyrė seksualinę prievartą iš kunigų pusės.  Į šį skandalą įsivėlė ir Austrijos katalikų vadovas, Vienos arkivyskupas kardinolas Christoph Schoenborn. Moteris ieškovė jį apkaltino, jog jis  neatsakė į jos, kaip seksualinio nusikaltimo aukos, prašymą suteikti pagalbą. Auka teigia, kad būsimojo kardinolo paprašė pagalbos 1994 m.
Visuomenės pasipiktinimas Austrijos katalikybės moraline padėtimi buvo toks didelis, jog katalikų hierarchai patys išformavo vieną seniausių kunigų seminarijų Austrijoje, kai išaiškėjo, kad ten reguliariai vykdavo sekso orgijos, o dauguma seminaristų pasirodė kaip ir netradicinės pakraipos...
Pastaraisiais metais daugelis austrų ėmė kritiškai žiūrėti į katalikybę, o paliekančių šią religinę organizaciją žmonių skaičius kasmet muša rekordus. Beje, būtent Austrijos katalikai jau ne kartą ragino Vatikaną imtis skubių ir radikalių reformų.

Komentarų nėra: