antradienis, spalio 25, 2005

Krikščionys siekia susitaikymo per diskusijas dėl Turkijos narystės

Tuo metu kai Europos Sąjungos (ES) narių pokalbiai su Turkija užtrunka dėl skirtingų nuomonių tarp šalių, Turkijos krikščionys Europos vadovus ragina paskubinti derybas, sakydami, jog Turkijos įėjimas į ES "paskatins civilizacijų susitaikymą".
Armėnų patriarchas Mesrob II parašė laišką 732 Europos parlamento nariams ir ministrams, prašydamas jų paramos dėl Turkijos įstojimo į ES, kaip šeštadienį pranešė “Asia News” Italijos naujienų agentūra. Turkijoje daugiau nei 99 procentai visuomenės išpažįsta islamą. Armėnai yra didžiausia ne musulmoniška bendruomenė ir tradiciškai yra krikščionys. Savo laiške Mesrob kalba visų armėnų, taip pat ir žydų, sirų, graikų, chaldėjų bei protestantų vardu, kurie visi yra stiprūs Turkijos narystės ES rėmėjai. Atsaką į oponentų pastebėjus, jog didžioji dalis ES krikščionių nėra pasirengusių priimti Turkijos musulmonų, patriarchas mini Turkijos įėjimą į ES kaip būtiną žingsnį taikos link. "Mes, rytų krikščionys, kurie šimtmečiais gyvenome musulmonų pasaulyje, galime tik savo patirtimi patvirtinti, jog tai labai praturtintų Vakarų krikščionis, kurie tik pastaruoju metu susiduria su gyvenimu kartu su musulmonais," - rašo Mesrob.
Europos Parlamentas Briuselyje daug diskutavo dėl Turkijos narystės ES. ES atstovai kritikuoja Turkijos žmonių teises bei religines laisves, sakydami, jog šie toli gražu neatitinka ES Konstitucijos standartų. Austrija prisiėmė sunkiausią vaidmenį, pareikšdama, jog visos Europos austrai nerems pilnos narystės. Jau anksčiau Prancūzija ir Olandija yra išsakiusios savo nerimą.
Šiuo metu pirmininkaujanti Didžioji Britanija, siekdama sutarimo tarp 25 bloko narių sukvietė skubų užsienio reikalų ministrų pasitarimą Liuksemburge. Diskusijos užsitęsė neįtikėtinai ilgai.
Britų užsienio reikalų ministras, Jack Straw, Turkijos narystės rėmėjas, įspėjo dėl teologinių- politinių susiskaldymų, kurie dar toliau nukels ribas tarp taip vadinamų krikščioniško paveldo valstybių bei Islamiškųjų. Turkijos ministras pirmininkas prašė būti nuoširdžiais ir sąžiningais, kviesdamas parodyti blaivų protą taikos bei stabilumo labui. Jis sako: "Prasidėjus deryboms, visam pasauliui tai bus naudinga".
Pagal spaudos pranešimus paruošė Ugnė

Komentarų nėra: