ketvirtadienis, spalio 27, 2005

Koptai toliau persekiojami

3 žmonės žuvo praeitą penktadienį Egipte, Aleksandrijos koptų bažnyčioje. Dar apie 20 policininkų ir 60 iš maždaug 5000 riaušininkų sužeista. Neramumai prasidėjo, kai trečiadienį musulmonas, protestuodamas prieš DVD filmo demonstravimą, sužeidė vienuolę ir dar vieną vyrą peiliu.
2003m. sukurtas filmas vadinasi ,,Buvau aklas, bet dabar matau" ir pasakoja apie koptą, nužudytą musulmonų. Islamo sekėjai ėmėsi smurto sakydami, kad filmas- įžeidimas islamui. Koptų vyskupas tai neigia.
Egipto Vidaus reikalų ministras protestuotojus apibūdino kaip ,,fanatiškus elementus".
Koptų mažuma Egipte sudaro 5-10 procentų tarp 72 mln. gyventojų. Koptai mažuma tapo, kai ginkluoti musulmonai užėmė šalį VII amžiuje. Šiandien koptai yra diskriminuojami darbo vietose, ribojama jų tikėjimo laisvė, juos persekiodami bando įbauginti islamo ekstremistai.
Koptus musulmonai persekioja ir JAV. Šiemet JAV koptų kriščionių šeima (vyras, žmona ir 2 dukterys) buvo rasta išžudyta. Užpuolikai surišo rankas ir jiems perpjovė gerkles. Šeimos laidotuvės vos nevirto masinėmis riaušėmis, mat niekas neabejoja, kad tai musulmonų radikalų darbas. Nors laidotuvėse dalyvavo apie 20 musulmonų atstovų, tai padėties nesušvelnino - niekas neabejoja, kad žudynės įvyko religiniu pagrindu, mat šeima buvo pasišventę krikščionys ir skelbė Evangeliją tarp musulmonų.
Koptai daugiausiai gyvena Egipte, kur patiria persekiojimus, todėl emigranatai yra visi pabėgę iš Egipto nuo religinio persekiojimo.
Prieš kiek laiko žiniasklaida pasakojo apie persekiojamą krikščionių šeimą, kuri paliko Egiptą, nes po 13 mėnesių, praleistų kalėjime, jaunasis vyras nusprendė palikti šalį.
Koptų krikščionis Boulusas Rezek – Alachas buvo suimtas už tai, kad vedė moterį, kuri perėjo į krikščionybę (tai draudžiama įstatymais). Per 13 mėnesių jis buvo ne tik kalinamas, bet ir kankinamas. Kiek ankščiau buvusiai musulmonei jo žmonai pavyko slapčia išvykti iš Egipto į Kanadą. Šiuo metu Kanadoje jau abu jaunavedžiai.
Boulusas Rezek – Alachas sako, kad nors kalinimo prisiminimai slogūs, bet jis jau pradeda viską užmiršti: ”Dievas išgydė mano širdį. Mes su žmona žinome, kad Dievas maloningas, ir padarys viską iki galo, ką yra gero numatęs, tiek mumyse, tiek ir mums”.

Life4god ir drugoe.com, BBC, Reuter pranešimus paruošė Žygimantas

Komentarų nėra: