antradienis, spalio 18, 2005

Venesuelos prezidentas krikščionių organizacijoms įsako pasitraukti

Prezidentas Hugo Chavez, pagarsėjęs ekstravagantišku elgesiu, iš šalies liepė pasitraukti JAV misijos grupei, dirbančiai Venesueloje, po daugiau nei pusę šimtmečio trukusio darbo.
“New Tribes” misijai, įsikūrusiai Floridoje, buvo liepta pasitraukti viešai transliuojamoje televizijos kalboje. Joje prezidentas Chavez apkaltino “New Tribes” "kultūriniu imperializmu". Pasak Venesuelos prezidento, įsakymas yra "nekeičiamas sprendimas, kurį teko priimti".
"Nenorime matyti “New Tribes” čia. Užteks kolonializmo", - paskelbė jis vietiniams žmonėms, iš kurių, kaip jis sako, yra vagiama jų senoji tėvynė.
Lousie Bickish iš Sanfordo, Floridos, kartu su vyru George praleidusi daugiau nei 20 metų Venesueloje, sako: "Žmonės buvo geri mums. Mus priėmė. Mes mylėjo tą vietovę. Mylėjome žmones."
Pastaraisiais mėnesiais misionierių padėtis Venesueloje tapo labai neužtikrinta, ketvirtadienį pranešė Nita Zelenak, “New Tribes” atstovė, kartu su krikščionių transliuotoju Pat Robinson, o Hugo Chavez rugpjūčio pabaigoje tik padidino įtampą.
Tačiau ponia Zelenak sako, jog “New Tribes” šiuo metu nesirūpina dėl 160 misionierių Venesueloje. "Šiuo momentu tai nėra saugumo klausimas".
"Mes labai norėtume pasilikti šalyje", sako ji. "Tai viena iš pirmųjų mūsų pradėtų misijų".
JAV valstybės departamento atstovė, Janelle Hironimus, sako, jog departamentas akylai seka situaciją.
Mes palaikome ryšius su misijinėmis organizacijomis Venesueloje ir, mūsų žiniomis, Venesuelos valdžia nėra pareikalavusi dar nė vienos misijų organizacijos pasitraukti.
Pasak “New Tribes” tinklapio pranešimo, prezidentas dar nėra nustatęs misionierių pasitraukimo galutinės datos, paprasčiausiai sakydamas, jog tai turėtų būti padaryta tvarkingu būdu.
Pareiškime taip pat išreikšta viltis, kad reikalas galėtų būti išspręstas taip, jog vis tik organizacijoms būtų leista tęsti savo misijų darbą šalyje: "Mes labai gerbiame Venesuelą, jos žmones ir įstatymus".
"Tikimės, jog prezidentas Chavez persvarstys kritiką ir suteiks mums galimybę išaiškinti nesusipratimus ir dezinformaciją, susijusią su “New Tribes” darbu Venesueloje."
Misija “New Tribes” buvo įkurta 1942 siekiant vietinius žmones patraukti link Gerosios naujienos. Šiuo metu yra dirbama 12 Venesuelos genčių, šalyje yra išleisti penki Biblijos vertimai.

Pagal “cristianity” pranešimą paruošė Ugnė

Komentarų nėra: