antradienis, balandžio 09, 2013

Nori pasveikti? Nustok meluoti

JAV universitete vykdoma programa parodė - jeigu norite pasveikti ar pataisyti savo fizinę sveikatą, tiesiog nustokite meluoti.

Tam, kad įsitikintų, kaip teisingumas-nemelavimas veikia sveikatą, 10 savaičių mokslininkai tyrė 110 žmonių programoje "Tiesos mokslas".
Savanoriai buvo padalinti į dvi grupes. Pirmai grupei buvo draudžiama kalbėti netiesą, kitai grupei leista elgtis kaip įprasta.Kiekvieną savaitę savanoriai eidavo į laboratoriją, kad būtų ištirta jų sveikata ir melo detektoriumi būtų ištirtas dezinformacijos laipsnis, kuriuo kaip tiesa naudojosi per savaitę savanoriai.
Laboratoriniai tyrimai parodė, kad sveikatos pokyčiai tiesiogiai susiję su tiesos sakymu. Savanoriai, kurie mažiau melavo, tapo ramesni, jiems dingo galvos skausmai ir gerklės skausmai. Ir netgi "melagių" grupėje žmonės, kurie ėmė riboti kasdienį melavimą, pasijuto geriau lyginant su kitais grupės nariais.
Mokslininkai įrodė, kad žmonės, nemeluojantys smulkmenose, nepadidinantys savo pasiekimų ir neiškeliantys savo talentų, lengviau bendrauja ir randa kontaktus sociume. 
Beje, visi programos "Tiesos mokslas" dalyviai liko patenkinti dalyvavimu programoje ir savo "sąžiningu gyvenimu", jie ir neįtarė, kad melas ne tik apsunkina jų gyvenimą, bet ir blogina savijautą.
O štai kiti mokslininkai iš Vašingtono tvirtina, kad melas ne tik grasina fizinei ir psichinei sveikatai, bet gali būti ir mirtinai pavojingas. Ypač, jeigu meluojama gydytojui apie ligos simptomus ir savo gyvenimo būdą.

Komentarų nėra: