pirmadienis, birželio 11, 2012

Vatikano bankas ir mafijos milijonai



 Sakoma, kad pinigai nekvepia, tačiau, pasirodo, turi siekiamybę tapti švarūs. Net ir nusikaltėlių. Ypatingai, kaip paaiškėjo, šiai procedūrai Italijoje tinka... Vatikano bankas.
Ir vėl negražūs dalykai vyksta Vatikane. Popiežiai ne kartą pasisakė prieš mafiją, o dabar Italijos prokuratūra įtaria Religinių reikalų institutą (Vatikano bankas) sicilietiškos mafijos pinigų plovimu, konkrečiai – paskutinio Sicilijos mafijos boso, besislapstančio nuo teisėsaugos Mateo Mesina Denaroв, pinigų plovimu per sąskaitas, atidarytas aukštų Katalikų bažnyčios asmenų, praneša „Corriere della sera“. Laikraščio teigimu, Vatikano banko galvos Etorė Todeski (nuotraukoje) ofiso kratos metu buvo rastas raštas, išsiųstas tame tarpe ir popiežiui Benediktui XVI, kuriame aiškinamos tikrosios atsistatydinimo priemonės – tai prokuratūros užklausimas apie sąskaitas, kurios nieko bendro neturi su Vatikanu – aukštų pareigūnų, verslininkų, statybinių firmų ir t.t. Romos katalikų bažnyčia jau anksčiau pranešė, kad Etorė Todeski, kurį teisėsauga įtarė pinigų plovimu per Vatikano banką, „nesusitvarkė su  pareigomis“.
Taip pat pradėtas tyrimas dėl Trapani vyskupijos ekonomo atidarytų sąskaitų, per kurias vyko didžiulės piniginės operacijos – prokuratūra mano, kad čia cirkuliavo mafijos pinigai. Vatikano bankas jau prieš 3 metus buvo įtartas pinigų plovimu, mat pervedimų sumos siekdavo net iki 180 milijonų eurų. Beje, 2010 metais policija užblokavo 23 milijonus įtartinų Vatikano eurų.
JAV tarnybos taip pat įtraukė Vatikano banką į pavojingų bankų, per kuriuos galimai plaunami pinigai, sąrašą...

Komentarų nėra: