penktadienis, gegužės 25, 2012

Medžiugorjės „dvasinis tėvas“ išmestas iš kunigų ir vienuolių




 Paskelbtos "sub secreto" taisyklės

Vatikanas pagaliau paskelbė, kaip praneša  blogas "Catholic Light", dar  1978 m. sudarytas taisykles, kaip vertinti visokius šventųjų apsireiškimus, mat tada labai jau padaugėjų esą mačiusių tuos apsireiškimus. Vyskupams šios taisyklės pateko su grifu "sub secreto", 1994 m. kai kuriems leidėjams pavyko jas gauti, 2011 m. joms buvo parašyta įžanga, o dabar nuspręsta ir viešai jas publikuoti.
Ypatingą Katalikų bažnyčios susirūpinimą sukėlė nuo 1981 m. Medžiugorjės gyventojų pranešimai apie esą nuolat pasirodančią Meгgelę Mariją, kuri „atėjo sutaikyti žmonių su Dievu“.
2009 metais, ko gero, vadovaudamasis šiomis taisyklėmis, kurių vienas punktas sako, kad patikimumas priklauso nuo asmens elgesio ir moralės, popiežius  Benediktas XVI atėmė dvasiškio šventinimus iš pranciškono Mergelės Marijos apsireiškimo liudytojų "dvasios tėvo" Tomislavo Vlasičiaus, uždraudė kalbėti dvasinėmis temomis, o jei jis vis dėlto prabiltų, jam grės griežčiausia bausmė - jis gali būti atskirtas nuo Katalikų bažnyčios.

„Paliuosavo“ visiškai

Pasirodė, jog „dvasios tėvas“ sugebėjo per tų apsireiškimų laikotarpį su viena iš vienuolių sugyventi vaiką. Vlasičius buvo apkaltintas taip pat, kad "padaugindavo" pasakodamas apie apsireiškimus, jį apkaltino sąmonės manipuliacija, misticizmu ir nepaklusnumu Katalikų bažnyčiai, mat jam liepė persikelti į Italijos vienuolyną...
Pranciškonų ordino vadovybė jam uždraudė kalbėti dvasinėmis temomis. Tomislavas Vlasičius buvo padavęs prašymą jį išbraukti iš pranciškonų ordino ir atimti klieriko titulą, kai Vatikanas pradėjo tyrimą. Kadangi dabar jis jau ne kunigas ir ne vienuolis, tyrimas turi būti sustabdytas. Popiežius nuėmė nuo jo visus įžadus, tame tarpe vienuolystės, kunigystės ir celibato. Tačiau pranciškonų vadovas pabrėžė, kad jam uždrausta dirbti dvasinį darbą ir pasisakyti religinėmis temomis, taip pat ir apie "apsireiškimus".

Maldininkai plūsta misticizmo

Nepaisant to, kad vieta nepripažinta, maldininkai ten vis plūsta, patiria visokius mistinius išgyvenimus. Sakykim, štai kaip aprašo savo įspūdžius maldininkas iš Lietuvos: „Vos tik pasiekę Medžiugorjės slėnį, mes pajutome kažkokią nepaprastą, tiesiog antgamtišką Marijos globą, nes iš karto dingo kelionės nuovargis, pamiršome namus ir visus rūpesčius. Visus užvaldė nenusakoma meilė čia apsireiškiančiai Dievo Motinai, ir kiekvienas tarsi jutome ant peties padėtą švelnią Dangiškosios Motinėlės ranką, kaip tai jautė tą pirmą kartą Dievo Motiną regėjusieji jaunuoliai. Visi įsitraukėme į bendrą daugiatūkstantinę iš viso pasaulio suvažiavusių tikinčiųjų maldą"...

Sudarė komisiją

Beje Vatikano spaudos salė oficialiu komunikatu pranešė, jog Tikėjimo mokymo kongregacijoje buvo įkurta tarptautinė komisija, kurios tikslas – ištirti ir įvertinti Medjugorje fenomeną. Komisijos vadovu paskirtas buvęs Popiežiaus vikaras Romos miestui kardinolas Camillo Ruini. Medjugorje, dabartinės Bosnijoje teritorijoje, jau beveik tris dešimtmečius garsėja kaip maldininkų kelionių tikslas ir Bažnyčios nepatvirtintų Mergelės Marijos apsireiškimų vieta. Spėjami Švenčiausiosios Mergelės Marijos apsireiškimai keletui vietos vaikų prasidėjo 1981 metais. Tuometinės Jugoslavijos vyskupai atliko keletą metų trukusį tyrimą ir jo išvadas pateikė Šventojo Sosto Tikėjimo mokymo kongregacijai, kuri 1991 metais paskelbė, jog Medjugorje neįžvelgta nieko antgamtiška.





Komentarų nėra: