pirmadienis, vasario 07, 2011

Vyskupai padėkojo už memorandumą ir parodė - jokių pasikeitimų nebus

Vokietijos vyskupų konferencija atsakė į 144 katalikų teologų Vokietijoje paskelbtą memorandumą „Bažnyčia 2011: prasiveržimo būtinybė“. Jame teologai reikalauja panaikinti celibatą, leisti moterims užimti šventiko vaidmenį, leisti paprastiems žmonėms rinkti vyskupus ir galiausiai užbaigti "Moralinį rigorizmą" Katalikų bažnyčioje. Reformu būtinumas akivaizdus - teologai nurodo, kad 2010 metais katalikybę paliko rekordinis skaičius žmonių. Didelę įtaką tam turėjo kunigų pedofilijos skandalai įvairiose šalyse.
Vokietijos vyskupų konferencija penktadienį paskelbė pareiškimą, kuriuo reagavo į memorandumą. Memorandumo autorių norą dalyvauti diskusijoje vyskupai vertina kaip labai pozityvų reiškinį. Pastarajame memorandume dar kartą iškeltos šiuo metu dažnai diskutuojamos temos, tačiau kai kuriais klausimais užimta pozicija nesiderina su teologinėmis normomis ir bažnytiniais apibrėžimais, kurių Katalikų bažnyčia privalo laikytis. Tad tikimasi, kad memorandumo autoriai pateiks papildomų paaiškinimų, kad būtų galima iškeltas problemas svarstyti suderinamai su vyskupų geranorišku nusistatymu kartu spręsti svarbiausias Vokietijos katalikų bažnyčios problemas.
"Vokietijos Bažnyčia stengiasi gyvai analizuoti savąją piligrimystę. Tam reikalinga atvira diskusija, praeities klaidų ir dabartinių trūkumų bei atsinaujinimo būtinumo suvokimas. Nevalia vengti ir sudėtingų temų. Nereikia bijoti, nes baimė yra bloga patarėja. Tačiau dialoge visada būtinas akademinis toliaregiškumas ir intelektinis įžvalgumas, tai yra savybės, kuriomis pasižymi akademinė teologija, - rašo Vokietijos vyskupų konferencija.
"Sueddeutsche Zeitung", pastebi, kad šis pareiškimas yra pats skambiausias vokiečių teologų balsas per paskutinius 22 metus.  Panašu, kad balsą išgirdo, bet mandagiai... parodė savo vietą.

Komentarų nėra: