penktadienis, rugsėjo 24, 2010

Naujajai apaštalų bažnyčiai siūlomas statuso pakeitimas


Penki Seimo nariai siūlo suteikti valstybės pripažinimą Lietuvos naujajai apaštalų bažnyčiai, tačiau Teisingumo ministerija nelabai to nori... Jos pateikta išvada teigia, kad ši bažnyčia nelabai tinkama pripažinti...
Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymas numato, kad "kitos (netradicinės) religinės bendrijos gali būti valstybės pripažintos kaip Lietuvos istorinio, dvasinio ir socialinio palikimo dalis, jeigu jos palaikomos visuomenės ir jų mokymas bei apeigos neprieštarauja įstatymams ir dorai".
Jeigu prašymas nepatenkinamas, pakartotinai galima dėl to kreiptis praėjus 10 metų nuo prašymo nepatenkinimo dienos.
Anot Teisingumo ministerijos, Naujosios apaštalų bažnyčios bendruomenės teisėtai veikia Lietuvoje nuo XX amžiaus pradžios. Jų veikla buvo nutrūkusi sovietų okupacijos metais, ir atnaujinta Lietuvai paskelbus Nepriklausomybę.
Teisingumo ministerijos duomenimis, 2001 metais per gyventojų surašymą Lietuvoje 436 asmenys deklaravo išpažįstantys Naujosios apaštalų bažnyčios tikybą. Tuo metu pati Bažnyčia tvirtina, kad 1999 metais turėjo 5,6 tūkst. narių. Lietuvoje Naujoji apaštalų bažnyčia yra pastačiusi 6 maldos namus - bažnyčias.
2003 metais Teisingumo ministerija tvirtino, kad minėta Bažnyčia, jos vertinimu, tik iš dalies atitinka Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymo nustatytus reikalavimus religinėms bendrijoms, siekiančioms valstybės pripažinimo. Ne paslaptis, kad panašias pažymas Teisingumo ministerijai išrašo katalikų vienuoliai, todėl būtų stebuklas, kad jie palaikytų kitų bendruomenių norą sulaukti pripažinimo...

Komentarų nėra: