penktadienis, balandžio 22, 2005

Seksualinio išnaudojimo mastai JAV katalikų bažnyčioje šiurpina

Seksualinio priekabiavimo aukoms JAV Katalikų bažnyčią nuo 2002 metų, kai išaiškėjo, kad seksualiai nepilnamečius išnaudojusius kunigus daugelis vyskupų perkeldavo iš vienos parapijos į kitą, užuot pranešę apie nusikaltimus, išmoka vis daugiau išmokų.
Vien tik Šiaurės Kalifornijos parapijose šiuo metu nagrinėjama per 150 ieškinių. Iki šiol didžiausią kompensacijų sumą praėjusiais metais turėjo sumokėti Bostono vyskupija. Ji 300 aukų skyrė 85 milijonus dolerių.
Praeitą savaitę viena katalikų parapija Kalifornijoje dviem broliams, kurie prieš 25 metus buvo seksualiai išnaudoti kunigo, privalės sumokėti dviejų milijonų dolerių kompensaciją. 12 narių prisiekusiųjų žiuri pripažino Oklendo vyskupiją kalta neužkirtus kelio pedofilo dvasininko veiksmams.
33 ir 34 metų brolių advokatai argumentavo, kad Bažnyčia katalikų tyliai toleravo jo elgesį. Dabar 68 metų kunigas jau nušalintas nuo tarnystės.
Jau praėjusį mėnesį prisiejusieji San Franciske priteisė vienam vyriškiui daugiau kaip 400 tūkst. dolerių kompensaciją. Jie priėjo išvadą, kad Bažnyčia žinojo apie seksualinį išnaudojimą, tačiau nesiėmė veiksmų.
Pagal "Credo" ir "NeWru" pranešimus.

Komentarų nėra: