trečiadienis, rugsėjo 14, 2011

Rusai vargsta su Grigorijumi Perelmanu

Rusai vis tebevargsta su genialiu matematiku Grigorijumi Perelmanu, niekaip negali jo socializuoti. Genialusis matematikas iki šiol nežino, kad jį kolegos siūlo į Rusijos mokslų akademijos akademikus. Niekaip nepavyko jam tos žinios pranešti, kadangi jis tiesiog neina prie telefono, o kolegos žiniasklaidą tikina, kad viskas bus, kai tik bus... praneša  "Интерфакс".
Garsusis matematikas gyvena Sank Peterburgo pakraštyje su savo mama ir garsėja atsiskyrėlišku būdu. Tiesa, prieš kurį laiką Grigorijus Perelmanas, išgarsėjęs tuo, kad įrodė Puancare hipotezę ir atsisakė už tai pasiimti milijono dolerių premiją, paaiškino žurnalistams savo motyvus ir kodėl nemėgsta žiniasklaidos, praneša  "Комсомольская правда". Perelmanas sakė ilgai svarstęs - priimti premiją ar ne. „Trumpai sakant, svarbiausia priežastis - nesutarimai su matematikų bendruomene. Man nepatinka jos sprendimai, laikau juos neteisingais“, - taip motyvavo matematikas.Masačiusetso valstijoje esantis Clay matematikos institutas premiją G.Perelmanui paskyrė už 2002-aisiais parašytą darbą. Mokslininkas jį padėjo į interneto archyvą nė neketindamas skelbti moksliniuose žurnaluose. Tame darbe G.Perelmanas įrodė Williamo Thurstono geometrizacijos hipotezę, tiesiogiai susijusią su Poincare teorema. Ši hipotezė vadinama vienu iš septynių matematikų Tūkstantmečio uždavinių, kurį dar 1904 metais suformulavo prancūzų matematikas Henri Poincare. 2005-aisiais už šį darbą G.Perelmanui buvo skirtas ir Fieldso medalis, laikomas Nobelio premijos atitikmeniu matematikoje. Jo mokslininkas taip pat atsisakė.
 Beje, matematiką pasiekė kompanijos "Президент-фильм" vadovas Aleksandras Zabrovskis  per Sankt Peterburgo žydų bendruomenę susisiekė su jo mama, jai padėjo, tada jau mama sūnui pasakė, kad tai žmogus, vertas pasitikėjimo. Tai reta sėkmė, nes anksčiau žurnalistai paromis laukdavo jo prie laiptinės, bet matematiko nepavykdavo pagauti. Kaip laikraščiui papasakojo Aleksandras Zabrovskis, matematikas yra visiškai normalus žmogus – „realistas, praktikas, tvirtai žinantis, ko nori ir kaip pasiekti tikslą. Viską, ką apie jį rašė spauda – nesąmonės“. 
"Aš žinau, kaip valdyti Visatą – kam man tas milijonas“,- aiškino matematikas, kodėl nepasiėmė apdovanojimo. Beje, jis sakė, kad su žiniasklaida nebendrauja, nes žurnalistams įdomiau ne mokslas, o pavyzdžiui, plaukų ir barzdos kirpimas ar nagų priežiūra.

Komentarų nėra: