šeštadienis, birželio 19, 2010

Katalikų bažnyčia užsigeidė Vilniaus universiteto dalies

Pranešama, kad Vilniaus arkivyskupija panoro tapti Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčios šeimininke. Šį klausimą nagrinės Vyriausybėje sudaryta darbo grupė.
„Vilniaus arkivyskupija norėtų pasitarti, ar yra įmanoma Šv. Jonų bažnyčią grąžinti Vilniaus arkivyskupijai. Yra argumentų už, yra rimtų argumentų prieš, pasitarsime ir pasižiūrėsime, į kurią pusę nukryps mūsų diskusija“, - DELFI teigė Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis.
DELFI žiniomis, apie tokį norą gegužę susitikęs su premjeru Andriumi Kubiliumi užsiminė kardinolas Audrys Juozas Bačkis.
Pasak D. Matulionio, yra keletas pastatų, kurie sovietmečiu buvo valstybės nacionalizuoti, tačiau pastaruoju metu yra grąžinti Bažnyčiai. Tačiau pašnekovas pripažįsta, kad Šv. Jonų bažnyčios klausimas gerokai sudėtingesnis nei kitų pastatų.
Šiuo metu Šv. Jonų bažnyčia priklauso VU. Pasak D. Matulionio, kad bažnyčia būtų grąžinta arkivyskupijai, reikalingi keli procedūriniai žingsniai bei Seimo palaiminimas. Darbo grupės posėdis suplanuotas liepą.
Bažnyčia universitetui priklauso nuo XVI a. Tai- universiteto architektūrinis ansamblis, tad bažnyčios išskyrimas būtų sunkiai įsivaizduojamas. Šiuo metu renovuojama šalia esanti varpinė netrukus bus pritaikyta turistų reikmėms.
Kaip teigiama VU svetainėje internete, Vilniaus miesto parapijinė Šv. Jonų bažnyčia įsteigta 1386 m. miestiečių iniciatyva. Dėl karų ir suiručių bažnyčios statyba užtruko iki 1426 metų. Ji buvo statoma visos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės lėšomis. 1426 m. bažnyčios statyba buvo baigta. 1569 m. į Vilnių atvyko jėzuitai, kuriems karalius Žygimantas Augustas, Vilniaus vyskupui V. Protasevičiui pritariant, 1571 m. balandžio 26 d. perdavė Šv. Jonų bažnyčią su klebonijos, vikariato ir mokyklos pastatais.

Komentarų nėra: