ketvirtadienis, liepos 16, 2009

„Velnio akmuo“ apkaltintas satanizmu


Sunkiosios muzikos festivalis „Velnio akmuo“ patyrė masyvią ataką iš Katalikų bažnyčios pusės. Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas Anykščių savivaldybei parašė elektroninį laišką, kuriame ragino uždrausti festivalį, o Lietuvos katalikų egzorcistai įvairiose žiniasklaidos priemonėse išplatino atvirą laišką, kuriame ragino rūpintis, kad festivalis nepažeistų jaunų žmonių psichikos.

Gavo vyskupo laišką

Pasak Anykščių mero Sigučio Obelevičiaus, savivaldybė gavo elektroninį laišką iš Panevėžio vyskupijos, kuriame vyskupas Jonas Kauneckas prašo arba uždrausti festivalį arba neįsileisti į jį pasaulinio garso brazilų grupės „Sepultura“, kuri esą satanistinė. Paklaustas, ar savivaldybė po tokio vyskupo laiško sustabdys festivalį, S.Obelevičius sakė, kad festivalio sustabdyti neįmanoma. „Pirma, tai pavėluota reakcija, nes festivalio reklama eina jau pusę metų, antra, bilietai į festivalį jau išparduoti.o aš pats manau, kad teisę egzistuoti turi labai įvairi muzika. Kita kalba būtų, jei festivalio metu vyktų kokios nesąmonės – satanizmo apeigos ar dar kas. Kalbėjau su organizatoriais, jie užtikrina, kad jokių ekscesų.Aišku, kad nelaimių gali būti visur, niekas nuo to neapsaugotas, bet kita vertus renginiui ruošiasi ir policija“,- sakė S.Obelevičius.
Beje, pats meras ruošiasi apsilankyti festivalyje. „Nežinau, ar eis mano vaikai, nes jie nelabai tokią muziką mėgsta, tačiau aš įdomumo dėlei apsilankysiu“,- sakė S.Obelevičius.

Egzorcistai ragina padėti jaunimui

Lietuvos katalikų egzorcistai (asmenys, teigiantys, kad gali išvaryti piktąsias dvasias) įvairiose žiniasklaidos priemonėse išplatino atvirą laišką „Padėkime jaunimui“.
“Šiomis dienomis Lietuvoje organizuojamas sunkiosios muzikos festivalis „Velnio akmuo". Lietuvos egzorcistai neretai susiduria su asmenimis, nukentėjusiais nuo subkultūrų, kurių viena iš išraiškos priemonių yra mirties kultūros propagavimas.
Dievas suteikė žmogui laisvą valią. Neabejotina, kad asmens pasirinkimas klausytis vieno ar kito žanro muzikos yra laisvo pasirinkimo dalykas. Tačiau muzika turėtų pirmiausia skatinti gėrį, brandinti ir ugdyti asmenį jo vidinį pasaulį. Ypatingą poveikį muzika daro jaunimui.
Neretai destruktyvios muzikos dainų tekstuose atvirai vartojami prakeikimai, skatinamas svaigalų ar psichotropinių preparatų vartojimas, pateikiamas iškreiptas tikrovės suvokimas. Tai pasakytina ir apie kai kurias muzikos grupes, dalyvausiančias festivalyje „Velnio akmuo". ,- rašo laiške Arnoldas Valkauskas, Kauno arkivyskupijos egzorcitas, Egzorcitų asociacijos prezidentas ir Edmundas Rinkevičius, Panevėžio vyskupijos egzorcistas, Egzorcistų asociacijos viceprezidentas.
Tuo tarpu festivalio rengėjai aiškina, kad festivalio pavadinimas sietinas ne su stanizmu, o su vyskupo Antano Baranausko išpopuliarinta legenda. “Velnio akmens” pavadinimo potekstėje sąmoningai slypi ne kas kita, kaip legenda apie neštą ir pamestą Puntuko akmenį, kuriuo, aušrai išaušus, gaidžiams pragydus, Velniui taip ir nepavyko sugriauti Anykščių bažnyčios. Sako, ant akmens ir dabar matyti jo nagų įkirstos žymės. Tebūnie tai šiuolaikiškai interpretuojamas festivalio simbolis: užmačių į bažnyčią kėsintis nėra, bet velniškos, maištingos energijos gūsis, kaip tas akmuo galinga jėga driokstelintis Anykščių Dainuvos slėnyje, tarsi nulemtas ir neišvengiamas...”,- teigia rengėjai savo tinklalapyje.

Klebonas baiminasi savižudybių

Anykščių šv.Mato bažnyčios klebonas, kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas taip pat teigia susirūpinęs šituo festivaliu. „Velnias gero nedaro. Tikrai žinau, kad septyni rajonai ir miestai neįsileido šito renginio. Jei jau toks geras renginys, kodėl kiti miestai neįsileido?. O mūsų savivaldybė tokį festivalį ir pinigais parėmė“,- sakė S.Krumpliauskas. Pasak jo, Anykščių žmonės jau dabar jaudinasi, kas bus per šitą renginį. „Padorūs žmonės baiminasi. Juk ten jaunimas įpuola į transą, dainuoja kaip prakeikia motiną, kuri pagimdė, rėkia, paskui gali ir viską daužyti, vartyti kryžius. Pačios grupės ne, bet jų fanai. Juk šiaip po koncertų žmonės išeina pakylėti, šypsosi, o kokie išeis po tokio satanistinio koncerto? Visko gali būti, gali daužyti kryžius, langus“, - sakė klebonas.
Dvasininkas baiminasi, kad toks festivalis gali turėti rimtų pasekmių. „Ten mirties kultūra, bijau, kad po festivalio gali padaugėti savižudybių, taigi ten dainuoja, kad mūsų tikslas – mirtis. Velnias gero nedaro“,- įsitikinęs St.Krumpliauskas.

Surengė iš antro karto

Anykščių Dainuvos slėnyje liepos 17-19 dienomis vyks pirmasis sunkiosios muzikos festivalis Lietuvoje. Jame gros pasaulinio garso Brazilijos „death“/„thrash“ metalo grupė „Sepultura“.
Trijuose festivalio koncertuose pasirodys apie 20 įvairių metalo stilių grupių.

4 komentarai:

Olgerdas rašė...

Yra grojama panašaus stiliaus muzika ir krikščioniškoje terpėje.Daug kalbų ir ginčų dėl to kyla.Velgi manau,kad galima ta dalyka vertinti visu pirma pagal tai ko siekia atliekantys tokia muzika.Asmeniskai as klausau sunkios krikscioniskos muzikos bet toli grazu ne kiekvienas atlikejas perteikia Dievo zinia.Kai kuriems tai tik tam tikras "pasitusinimas" ir biznio darymas.Na bet jei turet omeny Pauliaus nuomone apie tai kad kaip beskelbtu svarbu kad butu skelbiamas Kristus-tai tada tebunie ir tie dalykai...Beje Lietuvoje mano nuomone nera rimtos sunkios krikscioniskos muzikos.Netgi tie populiarus tikinciuju tarpe "Quest" tera tik parodija.Juk net spygaujantis aukstas ju vokalisto Beno Ulevičiaus balsas visai netinka sunkios muzikos atlikimui.

Linas rašė...

Nu jo, nesu žinovas, bet "Quest" man kelia šiurpą, kai norisi pamačius nusisukti, eitų geriau kukurūzų ravėti:)

Olgerdas rašė...

Tegu pabando pasikviest i Lietuva "Mortification" :).Bet vargu iseis-brangi grupe :) uznores sumele milijonine :)...Krikscioniska tipo grupe bet pinigai visgi svarbiau :)

Anonimiškas rašė...

Man gėda už Anykščių kleboną. Trumparegiškumas neišpasakytas. Miesto šventėse, kur pilna budulių, ant scenos raitosis visokio "Olia lia" ir t.t. yra žymiai labiau darko jauno žmogaus sąmonę. Kodėl niekas nedraudžia tokių renginių? Ar paties bent teko bendrauti su metalistais? Jie žymiai kultūringesni, labiau apsišvietę ir jautresni nei dauguma jaunimo.