pirmadienis, gruodžio 03, 2007

Uzbekijos valdžia įkalina krikščionis

Lapkričio 29 d. Chalkabado (Uzbekistanas) teismas pagal Uzbekistano baudžiamojo kodekso straipsnį už religinių doktrinų mokymą be specialaus išsilavinimo ir be centrinės valdžios leidimo nuteisė to miesto 5 žmonių baptistų bendruomenės pastorių Nikolajų Zulfikarovą dviems metams pataisos darbų išskaitant iš jo atlyginimo 20 proc. valstybei.
Žmogaus teisių stebėjimo agentūrai „Forum 18“ nuosprendį priėmęs teisėjas Bachromas Batyrovas paaiškino, kad Uzbekistane yra draudžiama grupėse melstis ir garbinti Dievą nesant bendruomenės įregistravimo fakto. „Forum 18“ ne kartą yra pranešusi, kad pastaruosius kelerius metus įregistruoti bendruomenę (ypač evangelikų ar kitokių krikščionių) praktiškai neįmanoma dėl įvairių biurokratinių kliūčių, kai reikalaujama kelių šimtų narių parašų, vietos gyventoju bendruomenes sutikimo ir pan.
Nuteistojo pastoriaus bendruomenė priklauso atmetančiai registravimą kaip nepateisinamą pasaulietinės valdžios kišimąsi į tikėjimo praktiką „Bažnyčių tarybai“ („:Soviet cerkvei“ (rus.k.) -vienam iš baptistų bažnyčių susivienijimų Europoje). Nuosprendis Nikolajui Zulfikarovui yra vėliausias žinomas iš 2007 metais ypač suaktyvėjusios valstybinės valdžios represijų prieš religines mažumas, taip pat ir prieš dauguma šalies gyventojų sudarančią musulmonų bendriją, aktas. Pavyzdžiui, šių metų vasarą evangelikų sekmininkų pastorius Dmitrijus Šestakovas buvo nuteistas 4 metų laisvės atėmimo bausme.
Daugiau informacijos: http://www.forum18.org/

Komentarų nėra: