antradienis, gruodžio 11, 2007

Reformatų vadovus bando sutaikyti Teisingumo ministras


Vakar teisingumo ministras Petras Baguška susitiko su vienos iš Lietuvos evangelikų reformatų bendrijų vadovu ir Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupu.

Susitikime dalyvavo kunigas Rimas Mikalauskas – Lietuvos evangelikų Reformatų Bažnyčios – Unitas Lithuaniae – Sinodo vadovas, Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis. Į susitikimą neatvyko kunigas Algimantas Kvedaravičius – Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios vadovas.

Evangelikų reformatų bažnyčiai Lietuvoje nuo 2002 m. pabaigos atstovauja dvi religinės bendrijos: Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčia ir Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios – Unitas Lithuaniae – sinodas. Valstybė šiuo metu pripažįsta šias dvi evangelikų reformatų religines bendrijas, tačiau tarp minėtų religinių bendrijų bei jas palaikančių asmenų esama nemažai nesutarimų.

Teisingumo ministerija jau ne kartą bandė sukviesti abi ginčo puses prie derybų stalo, siekdama, nepažeidžiant Lietuvos Konstitucijoje įtvirtinto valstybės ir bažnyčios atskirumo principo, sudaryti galimybes bendrijoms rasti bendrą kalbą.

Susitikimo metu buvo aptartos šalių pozicijos susidariusios esamoje situacijoje, svarstomi galimo ginčo sprendimo variantai ir tolimesni veiksmai, kunigui Algimantui Kvedaravičiui atsisakant sėsti prie derybų stalo. Teisingumo ministras Petras Baguška pasiūlė vyskupui Mindaugui Sabučiui artimiausiu metu suorganizuoti susitikimą, kuriame dalyvautų abi pusės: Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios atstovas ir Lietuvos evangelikų Reformatų Bažnyčios – Unitas Lithuaniae – Sinodo atstovas. Liuteronai teologiškai bei istoriškai laikomi artimiausia reformatams religine bendruomene Lietuvoje.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sveikinu reformatus :), dabar gales pasidauginti ne tik i dvi, bet i kiek nores baznyciu, sinodu, issirinkti 2, 3, 6 ,9 savo vyskupus... Kaip blogai, kai ktaliku baznycioje yra "sistema" :), o visi krikscionys evangelikai susibege po 13 zmoniu gali kurti savo baznycia!

Arturas

Linas rašė...

Gerai pasakei Artūrai, bet žinok katalikybė žymiai labiau susiskaldžiusi negu reformatai iš tikro.
O žmonės išties daugintis gali kaip tik nori jei kas yra negerai, Biblija sako:"Išeikite". Krikščionis neprivalo vardan tariamos vienybės kęsti priespaudą, taikytis su nesąmonėm ar nešvara.
Artūrai, tu gi pasts žinai, kad 80 procentų katalikai Lietuvoj, o realiai, gal 3-5 procentai. Nu ir kokia nauda iš tokios sistemos?:)

Anonimiškas rašė...

Taip taip... Iseikite... Skamba kaip visu labai megiamas posakis rusu kalba :D Beje man asmeniskai teko bendrauti su abiem pusemis konflikto pradzioje. Pilnai palaikau kun. Algimanta Kvedaraviciu. Nes Baznycia tai nevisada yra pereinamieji namai :) Uztenka pas katalikus perejunu ir norinciu pasidaryti sau geriau...

Arturas.
P.S. Kai cituoji Biblija reik nurodyti knygos pavadinimo trumpini , skyriaus nr. ir eilutes nr. Pvz: 1Pt 3,12. kitaip skamba - Siaure, Kaledu Seneliui...

Linas rašė...

Ačiū už patarimą, pasistengsiu, Artūrai. Ale kai imi cituoti, kitiems susidaro ispudis, kad cia savo intelekta mandrazini:) O be to, kas Biblija priima kaip tiesa šiais laikai? katalikai, kuriems sako "Turite viena Tėva danguje"? Reformatai, kuriems Biblija sako:"Pakęskite vieni kitus" ir "ar jums negėda teistis pas netikinčius"?:)

O aš su niekuo nebendravau, esu mažas žmogus ir man gerai, galiu būti neekumeniškas ir daug ko nesuprasti:)Va kokia kaimo japio privilegija:)

Anonimiškas rašė...

A.Kvederavičius vis dar nepalieka aiškiaregystės "meno". O jų buhalterė užsiiminėja japonų Reiki. Nieko sau kompanija? Okultizmas ir krikščionybė...