pirmadienis, gegužės 20, 2013

Osvencimas - ilgai ir laimingai

"Nedorėliams viskas sekasi",- sako Biblija. Tikrai, nei jų perkūnas trenkia, nei infarktas. Štai geriausias to įrodymas - Vokietijoje susekta net 50 dar gyvų koncentracijos lagerio Osvencimas prižiūrėtojų. Visi jie sulaukė garbaus amžiaus, o per jų tarnavimo metus Osvencime nužudyta apie 1 milijonas 300 tūkstančių žmonių. Savaime aišku, dabar prižiūrėtojai aiškina, kad jie nekalti ir net nežinojo, kas ten vyksta.
Sakykim, vieninteliam sulaikytam prižiūrėtojui, dirbusiam nuo lagerio įsikūrimo iki uždarymo ir panašu, kad  turinčiam lietuviškų šaknų Hansui Lipšiui, inkriminuojamas bendradarbiavimas nužudant 9515 žmonių, praneša Welt am Sonntag.
O ką sako pats kaltinamasis? Hansui Lipšiui dabar jau 93 metai ir jis tvirtina, kad dirbo sau virėju, o apie lagerio baisumus sakosi girdėjęs tik iš prižiūrėtojų lūpų. Tačiau pagal dokumentus, jis virėju dirbo tik 16 mėnesių, o visą kitą laiką - prižiūrėtoju.  Būdamas prižiūrėtojas Lipšys atrinkdavo žmones, kurie tinkami darbui, o kitus siųsdavo į dujų kameras.  

Komentarų nėra: