trečiadienis, gegužės 08, 2013

Niujorke nugriaus lietuvių bažnyčią

Pranešama, kad iš viso bus uždaryta Niujorke 21 parapija. Bažnyčios giaunamos, o jų vietoje atsiras kiti pastatai arba prekybos centrai. Negalvokite, kad kažkokie kapitalistai tyčiojasi iš tikinčiųjų - bažnyčias uždarinėja ir griauna pati JAV katalikų bažnyčia, nepaisant to kad jos statytos už žmonių lėšas.
Pranešama, kad bus nugriauta dar viena lietuvių bažnyčia. Šį kartą tikrai kris Aušros Vartų bažnyčia Manhatane. Jau anksčiau pranešta, kad Aukščiausiosios instancijos teismas Niujorko valstijoje nusprendė, kad vietos arkivyskupija turi teisę nugriauti uždarytus maldos namus.
XX amžiaus pradžioje Manhatane lietuvių emigrantų lėšomis pastatytą Aušros Vartų bažnyčią Niujorko arkivyskupija uždarė 2007 metais. Aktyvūs vietos lietuviai dėl šventovės išsaugojimo kovojo beveik penkerius metus: bylinėjosi teismuose, kreipėsi į bažnytinės teisės nusižengimus nagrinėjančias institucijas Vatikane, prašė diplomatų, JAV ir mūsų krašto valdžios atstovų, Katalikų bažnyčios pagalbos.
Niujorko valstijos Apeliacinis teismas nusprendė, kad parapijiečiai neturi pagrindo ginčyti arkivyskupijos sprendimo nugriauti uždarytą Aušros Vartų bažnyčią, nes už griovimą balsavo Bažnyčios patikėtinių taryba, o veiksmus sankcionavo vyskupas.
Arkivyskupijos advokatas Peteris J.Johnsonas Jr. vienam JAV dienraščiui aiškino, kad teismas pripažino išskirtinę hierarchinę Katalikų bažnyčios prigimtį. Anot jo, arkivyskupas elgėsi kaip ypatingas patikėtinis, turintis visus įgaliojimus atidaryti ir uždaryti parapijas.
Taigi, lietuvių balsas į Vatikaną neina...

Komentarų nėra: