antradienis, sausio 15, 2013

Bendriją padarė ortodoksais ir šiek tiek katalikais



Krikščionių bendrija „Tikėjimo žodis“ užsimojo plačiai švęsti  jubiliejinių 25-ųjų metų minėjimą. Savo svarba šis jubiliejus bendrijai prilygsta kaip neseniai katalikų atšvęstas Žemaitijos krikšto 600 metų jubiliejus.
Kaip ir dera jubiliejaus metais, vyr. pastorius, teologijos mokslo daktaras Giedrius Saulytis, brėžia bendrijos tapatybę. Sekmadienį skambėjo pamokslas „Tikėjimo žodžio ortodoksija“, kurį galima rasti bendrijos tinklalapyje, jame G.Saulytis sakė „Kaip teologijos mokslų daktaras, aš sakau, kad „Tikėjimo žodis“ nėra naujas dalykas“ ir po to ilgai aiškino, kas gi yra ta bendrija „Tikėjimo žodis“ bei niekaip nenorėjo sutikti, kad bendrijai 25 metai. Ją lygino su Vokietijos liuteronais, Šveicarijos reformatais bei sakė, kad ji eina avangarde(tik nepaaiškino kieno). Galiausiai pasakė: “Mes  - ortodoksai“ ir paaiškino, kad ortodoksai yra toks dalykas, kurie saugo tikėjimą, sugeria geriausias reformacijos savybes, bet netampa fundamentalistais, pritaria mokslo ir  meno raidai. Tačiau tiems, kas šiek tiek jaučiasi nepatogiai, jis leido vadintis ir katalikais. „Jei pritariate Nikėjos išpažinimui, galite vadinti save katalikais“,- sakė dr. G. Saulytis. Kitaip sakant, jeigu iki šio pamokslo kas nors ką nors suprato, tai dabar jau aišku, kad nebaigęs EBI tikrai nebesuprasi minčių gilumos ir platumos.

17 komentarų:

Anonimiškas rašė...

APIE DAKTARĄ SAULYTĮ GALIMA IŠGIRSTI TIEK GERŲ TIEK BLOGŲ ATSILIEPIMŲ, BET JIS TAI TURI LAISVĄ VALIĄ KALBOMS IR VEIKSMAMS. KAS NESUTIKO SU JO VEDAMA POLITIKA, ATSISKYRĖ IR GYVENA TOLIAU. O KOKS GI SKIRTUMAS KAIP TARPUSAVYJE JIE SAVE VADINA. VIENAS EKUMENINĖS BENDRIJOS PIRMININKAS KALBA, KAD VISI KURIE MYLI JĖZŲ YRA BROLIAI IR SESĖS. TOKS BACHŪRAS ANDRIUS KALBA, KAD REIKIA VISĄ KRIKŠČIONYBĘ TRANSFORMUOTI. NET CENTRAI SPECIALŪS VEIKIA. TAI GI NEVADINSI TŲ ŽMOGELIŲ TRANSFORMATORIAIS, NES TAI BŪTŲ DAR VIENA DENOMINACIJA.
JEI JAU KAS NUSPRENDĖ PRIKLAUSYTI KRIKŠČIONIŠKAI RELIGIJAI, TURI IR SIRGTI UŽ SAVO KOMANDĄ.

Linas rašė...

Transformatoriai skambėtų niblagai:)

Anonimiškas rašė...

TRANSFORMATORIZMAS ATSKRIDO Į LIETUVĄ PALYGINUS NESENIAI. VA DUCHOBORAI JAU RIMTESNIS KOLEKTYVAS.
BET JEIGU SUTELKUS VISĄ ŠIAI DIENAI ĮMANOMĄ SMEGENŲ IŠMASTYMĄ, IR SUREZUMAVUS SU PASKUTINĖMIS DAKTARO SAULYČIO SĄMONĖS IR PASAMONĖS MINTIMIS, GARSIAI IŠREIKŠTOMIS PER 25-MEČIO MINĖJIMĄ, GAL GALĖTŲ JO BENDRIJA GAUTI "NEFUNDAMENTALIOS KATAORTADOKSINĖS DENOMINACIJOS" VARDĄ.
GAL NIEKAS LABAI NEPRIEŠTARAUS?

Linas rašė...

manau, kad bendrija atavira pasiūlymams:)

Zita rašė...

O aš visada maniau, kad "Tikėjimo žodis" - bažnyčia..... :(

Anonimiškas rašė...

NA KADANGI FORMALIOS NAUJIENOS TURI GAUSŲ LANKYTOJŲ SKAIČIŲ, REIKIA TIKĖTIS DIDESNĖS PASIŪLOS.
ŠIAIP 25 METŲ JUBIELIEJAUS PROGA REIKALINGA IR DENOMINACINĖ PRIKLAUSOMYBĖ, KAD AVYS AIŠKIAI ŽINOTŲ KRYPTĮ IR KAIP BAUBTI.
LAUKSIME KITŲ PASIŪLYMŲ.

Linas rašė...

Gerus pasiūlymus visi sau pasilaikys:)Čia Lietuva:)

Consolatio fratrem rašė...

Ne naujo tikėjimo Liuteron-reformaciniai promoksloraidiniai promenoraidiniai kataliko-ortodoksiniai nonfundamentalistai

Anonimiškas rašė...

man svarbu ne kaip mes efektingai save vadiname, o kas gi esame. Todėl perklausius Giedriaus iš tikro svarbu pasidaro esmė o ne keletas žodžių mus gasdinančių (katalikai ar ortodoksai) Tai puikus saves supratimo ir savo tapatybės pavyzdys. O ką apie save manote jus? kaip pavadintumete?

Anonimiškas rašė...

ANONIMIŠKAS JAU YRA TAPATYBĖ. O APIE KOMENTAVUSIŲ TAPATYBES GALIMA SUŽINOTI NUVEDUS RODYKLĘ EKRANE ANT VARDO IR PASPAUDUS "PELYTĖJE" KAIRĮ MYGTUKĄ AR "LEPTOPE" PAPRASČIAUSIAI LENGVAI BAKSTELĖJUS.

Sigita rašė...

Pradzioje buvo Zodis...TIKEJIMO ZODIS.Pries 25 metus tai buvo baznycia kuri turejo tikejima ir Dievo zody.Kuri galejo drasei vadintis siuo vardu. Paprasti Dievu pasitikintys zmones, nuosirdus,pilni meiles Dievui ir zmonems.Maza saujele zmoniu kurie pasitikedami Dievu padare Lietuvoj dvasine revoliucija.Bet laikas bego ir"pirmosios meiles" nebeliko.Nebeliko ir tikejimo o Dievo zody pakeite teologininis zodis,negyva religija.Ir Dievo dvase paliko juos.Labi gaila kad taip ryskei degusi "Tikejimo Zodzio"sviesa uzdeso.Todel manau jie 25 proga turetu pasikeisti pavadinima is "TIKEJIMO ZODIS" y"TEOLOGIJOS ZODIS"kad neklaidintu DIEVO ieskanciu zmoniu.

Kęstutis rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

„Jei pritariate Nikėjos išpažinimui, galite vadinti save katalikais“.
O sakykit, kaip vadintis man, kai aš pritariu Nikėjos-konstantinopolio tikėjimo išpažinimui?
Ir jeigu nepritariu, bet išpažįstu..?

Artūras

Linas rašė...

Artūrai, esate tada nikostopolas, bet dėl tikslumo su mokslų daktaru susisiek

Anonimiškas rašė...

Linai,
kažkodėl pagrindinis patarėjas (goooogle)apie anuos nieko nesako :)
Gerai, kad nesako nieko blogo :) Ale nieko ir gero nesako...
Liksiu katoliku :)

Artūras

Linas rašė...

Sruoga Dievų miške rašė apie latvius, kad nors jie sveiki kaip ažuolai, bet jeigu nusprendžia, kad numirs, tai ir numirdavo.Užsispyrę žalčiai buvo. I mes netoli šaukiam:)

Renatas rašė...

Labai pritariu Sigitos komentarui, teisingai parašė. Pažiūrėkim, kas suteikė dr laipsnį Saulyčiui, ir koks to universiteto santykis su katalikų bažnyčia. Iš to galime daryti išvadą, kodėl Giedrius pasidarė toks minkštas ir geradūšis katalikų bažnyčiai. Nors pradžioje ir viduryje tarnystės metų kryptis buvo kita.... Ištikrūjų turbūt ateina laikas kiekvienai bažnyčiai, kai ji praturtėja, ir nebelieka tos pirmosios meilės.... Pasakysiu atvirai man Saulytis perdaug niekad nepatiko su savo arogancija ir išdidumu, bet Dievas naudoja visokius indus savo garbei ir po truputi tobulina ir šlifuoja, man atrodo , kad dar Jis (Dievas) stipriai pašlifuos Giedrių telaimina Jį ir Teologijos Žodį, oi Tikėjimo Žodį Viešpats. Amen.