ketvirtadienis, vasario 28, 2008

Airija suka į sekuliarumą

Katalikybės bastionas Vakarų Europoje - Airija - suka į sekuliarumą. Airijoje dramatiškai mažėja kunigų ir naujų pašaukimų skaičius, praneša „Times“. Per 20 metų kunigų skaičius šalyje sumažėjo dviem trečdaliais ir kai kuriose parapijose jau ima trūkti ganytojų.
Nors Airija tradiciškai ilgus metus buvo laikoma išimtimi Europos kontekste ir savotišku katalikybės bastionu Vakaruose, tačiau spartus šalies ekonominis augimas bei aktyvi sekuliarizacija verčia keisti nusistovėjusius stereotipus.
2007 m. šalyje mirė šimtas šeši kunigai, o naujai įšventinti vos devyni. Situacija moterų vienuolynuose dar dramatiškesnė: su gyvenimu atsisveikino 228 seserys, o amžinuosius įžadus davė vos dvi. Prognozuojama, kad jei situacija nesikeis, 2028 m. šalyje iš viso bus 1500 kunigų.
Jei praėjusio amžiaus dešimto dešimtmečio pradžioje 90 proc. airių teigė einantys į bažnyčią, tai dabar šis skaičius nepalyginamai mažesnis, o bažnyčiose dažniausiai lankosi iš Lenkijos į Airiją atvykę gyventi imigrantai.
Esant tokiai situacijai nereiktų stebėtis, kad tarp Airijos kunigų vis garsiau kalbama apie galimybę panaikinti celibatą, nors vyskupai šiuo klausimu neturi bendros nuomonės.
Pagal "Bernardinai"

Komentarų nėra: