trečiadienis, balandžio 02, 2014

"Anti-balaka" laiko apsiautę musulmonus

Centrinėje Afrikos respublikoje tęsiasi krikščionių ir musulmonų kovos. Jungtinės Tautos (JT) pranešė, jog nedelsiant ruošiamasi evakuoti 19 tūkst. musulmonų iš Bangio ir kitų Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) regionų, kuriuos yra apsiautę krikščionių savigynos būriai "anti-balaka", skelbia "Reuters".
Krikščionių kovotojų pajėgos kontroliuoja pagrindinius kelius į Bangį ir iš jo bei daug kitų miestų ir kaimų šalies pietvakariuose, informavo JT pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR). "Anti-balaka" grupės tapo sukarintomis suintensyvinusios atakas prieš musulmonus ir Afrikos Sąjungos taikdarius.
"Mes nenorime stovėti ir stebėti, kaip žudomi žmonės", - per spaudos konferenciją dėl konflikto, kuris, kaip JT pareigūnai įspėjo, gali išsivystyti į genocidą, sakė UNHCR atstovė Fatumata Ležen Kaba (Fatoumata Lejeune-Kaba).
"Tai gali įvykti, nes tik vienintelis dalykas atbaido juos nuo žudynių - Prancūzijos karių ir MISCA (Afrikos Sąjungos taikdarių pajėgų) buvimas", - pažymėjo F. Ležen Kaba.
Religinių grupių susirėmimai prasidėjo, kai musulmonų sukilėlių grupuotė "Seleka" 2013 metų kovą nuvertė prezidentą Fransua Bozizė (Francois Bozize), jo įpėdiniu paskirdama Mišelį Džotodiją (Michel Djotodia). Krikščionių savigynos grupės nuo tada pradėjo ginkluotą sukilimą, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių, pabėgėlių skaičius per metus išaugo dvigubai ir pasiekė 935 tūkst.
"Seleka" sukilėliai sausį atvėrė kelią laikinajai civilių vyriausybei. Tačiau 2 tūkst. Prancūzijos ir 6 tūkst. Afrikos Sąjungos taikdarių remiama vyriausybė nepajėgi užkirsti kelią "anti-balaka" kovotojų atakoms prieš musulmonus, kurių jau tūkstančiai pabėgo į kaimynines valstybes arba glaudžiasi šalyje įrengtose stovyklose.
"Mes baiminamės dėl 19 tūkst. musulmonų gyvybių. UNHCR yra pasiruošusi padėti evakuoti juos į saugesnes vietas šalyje ar už jos ribų", - akcentavo UNHCR atstovė. 
Teisybės dėlei reiktų pridėti, kad žudynes ir masinį persekiojimą pradėjo musulmonų "Seleka" tada per vieną dieną buvo nužudyta 1000 krikščionių, bet JT kažkodėl tylėjo. 

Komentarų nėra: