trečiadienis, spalio 10, 2007

Islamo „triumfo žygis“ nevyksta

teigiama, kad islamo išpažinėjų skaičius pasaulyje auga neįtikėtinu greičiu. tuo tarpu demografinė ir tikėjimo situacija neatrodo galintis kelti islamistų euforiją.
Neveltui statistika kartais laikoma viena iš melo formų. Jos triukai išryškėja, pavyzdžiui, sugretinus žmonių augimo tempus su tikinčiųjų skaičiaus kitimu.
Musulmonų kasmet padaugėja 2,13 procento, o krikščionių - 1,36 procento. Tačiau gimstamumas islamiškuose bendruomenėse yra dvigubai didesnis, nei krikščioniškose. Dalis musulmonų kažkaip „nubyra“. Islamo išpažinėjų skaičiaus augimas Europoje - iš esmės tik migracijos išdava. Dar įdomiau atrodo duomenys apie atsiverčiančius į vieną ar kitą tikėjimą. Per pastarąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, pasak „Pasaulio krikščionių enciklopedijos“ 2001 metų leidimo, į islamą atsivertė 865 558 asmenys, o į krikščionybę – 2 501 396.
Leidėjų apskaičiavimu, vienas naujas atsivertėlis į islamą tenka 1 372 „seniems“ musulmonams, o vienas naujas krikščionis – tik 799 „seniems“. Kasdien pasaulyje gimsta ar kitaip atsiranda 69 tūkst. krikščionių ir 68 tūkst. musulmonų.

Komentarų nėra: