ketvirtadienis, vasario 02, 2006

Nerimaujama prieš Turino žiemos olimpines varžybas

Olimpiniai kapelionai nepriimami rimtai - tvirtina krikščionys. Australijos krikščionys sako, kad Olimpinis komitetas sporto kapelionų vaidmens netraktavo rimtai, dabar prieš Turino žiemos olimpines varžybas, padėtis irgi nepasikeitė.
Nors Sidnėjuje buvo surinkta 80-ties kapelionų grupė, atstovaujanti 28-nerias religijas – įskaitant krikščionybę, judaizmą, islamą bei budizmą, pagal kapelionams sudaryta tvarkaraštį, atletai, kuriems reikalingos jų paslaugos, negali susitikti su tuo pačiu kapelionu kelias dienas iš eilės. Krikščionių lyderiai taip pat tvirtino, kad veteranai Australijos sporto instituto kapelionai, paskirti plaukikams ir atletams laikomi mažiau svarbiais nei kiti savanoriai.
Tada Sidnėjaus Olimpinio kaimelio religinės tarnybos vadovas, tėvas Jimas Bolandas, abejojo kapelionų programa ir pasakė, kad Sidnėjaus organizacinis komitetas olimpinėms žaidynėms (SOKOŽ) turi ”nertis iš kailio”, kad suteiktų tinkamą tarnavimą. “Jie eina toliau to, ką turėtų daryti, “ pasakė jis. “Internacionalinio olimpinio komiteto sutartis suteikia vieną kambarį, o jie nori penkių kambarių ir dviejų kambarių kolsuntacijoms. Kapelionai bus prieinami 24 val. per dieną daugiau nei 23,000-čiams olimpinio kaimelio atletų bei administratorių per dvi žaidynių savaites, sako Bolandas.
Olimpiados organizatoriai nesuprato kapeliono darbo specifikos, kuris atsispindi atsikratyme paskiriant kapelionus šešių valandų pamainai trims dienoms ir nesuteikta galimybė patekti į religinių tarnavimų centrą bet kuriuo kitu metu.
“Organizatoriams nepavyko suprasti, kad sporto kapelionų tarnavimas paremtas…bendravimu ir prieinamumu,” sakė anglikonų vyskupas Braenas Kingas iš Sidnėjaus. Esama ypatingo poreikio spontaninėms situacijoms, tokioms kaip padėti įveikti sievartą po to, kai atletas pralaimi ar patiria traumą. Ši nesėkmė baigėsi tuo, kad kapelionai buvo skiriami tarnauti 6 val. kas trečią dieną, kas yra labai dirbtinas siūlymas, ne taip, kaip ankstesnėse žaidynėse.
Nors Bolandas ir kiti krikščionys nesutaria dėl kapelionų tarnystės organizavimo Olimpinėse žaidynėse, jie sutaria, kad narkomanų ir gėjų pasirodymas uždarymo ceremonijoje yra nederamas.
Kingas, išreiškė susirūpinimątuom, kad krikščionys ignoruojami olimpiados organizatorių mažumų nuomonės naudai. Pavyzdžiui, Sidnėjuje OK atmetė pasiūlymą atidaryti ceremoniją multi-tikėjimų malda. “Dabar mūsų situacija tokia, kad mažumų grupė (homoseksualai) turi pranašumą prieš žmones, kurie tiki Dievu,” - pasakė jis.
Įdomu, ar tai nepasikartos Turine.
Pagal "Cristianity" paruošė Maška

Komentarų nėra: