trečiadienis, rugpjūčio 22, 2012

Kunigai ir Vatikanas neturi nieko bendro

Nu tai va ir sulaukėme - Vatikanas per teismą JAV įrodė, kad kunigai ir Vatikanas neturi nieko bendro - Šventasis Sostas neatsakingas už jų elgesį. Toks kurioziškas sprendimas priimtas Oregono teisme nagrinėjant kunigo pedofilo bylą leidžia Vatikanui sutaupyti nemažai pinigų, kurie būtų išmokami nukentėjusiems. Procesas prasidėjo 2002 m. kai ieškovas apkaltino kunigą Endrių Romaną jį prievartavus, jo manymu, kunigas, kaip ir visi Romos Katalikų bažnyčios tarnautojai, yra Šventojo sosto bendradarbis, todėl Vatikanas turi būti atsakingas už jo veiksmus.  Dabar teisėjas pareiškė, kad "nerado jokių faktų, liudijančių apie darbo santykius tarp jo ir Vatikano". Išeitų, kad kunigauti gali bet kas ir tam visai nereikia Vatikano pritarimo ir kunigai neatsakingi Šventajam Sostui...
 Šis procesas yra paskutinis virtinėje teismų JAV, kur ieškovai tvirtino, kad Šventojo Sosto, popiežiaus ir kunigų santykiai yra vasalo ir feodalų santykiai, nes Vatikanas kontroliuoja kunigų mokymą, jų šventinimus ir paskyrimą dirbti.
Tiesa, advokatas ieškovo šį sprendimą žada apskųsti. Advokatas tikisi tolesniuose teismo posėdžiuose įrodyti kunigų paklusnumo visame pasaulyje praktiką Romai ir tai, kad ši praktika reikalauja išsaugoti šių santykių paslaptį.  Jo žodžiais, tai lėmė, kad vyskupai tylėjo, kol galiausiai visame pasaulyje kilo didžiulis skandalas.
Taigi, pasirodo, teismai lengvai gali paneigti tai, kas akivaizdu.
Pagal NEWSRU 

Komentarų nėra: