šeštadienis, birželio 10, 2006

Septintosios dienos adventistų bažnyčia siekia valstybės pripažinimo

Seime įregistruotas nutarimo projektas, kuriame siūloma suteikti šiai bažnyčiai valstybės pripažinimą. Lietuvoje Septintosios dienos adventistų bažnyčia veikia nuo XX a. trečiojo dešimtmečio.
Nors šios bažnyčios bendruomenės Lietuvoje nėra plačiai žinomos ir nėra itin gausios, jos nėra kontroversiškos. Bažnyčios veikloje, pagal 2001 m. gyventojų surašymo duomenis, dalyvauja apie 500 žmonių.
Dabar galiojantis Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymo 6 straipsnis nustato, kad kitos (netradicinės) religinės bendrijos gali pretenduoti į valstybės pripažintos religinės bendrijos statusą praėjus 25 metams nuo jų pirminės registracijos Lietuvos Respublikoje. Pirminis įregistravimas laikomas įvykusiu, jei religinė bendruomenė ar bendrija teisėtai veikė (buvo įregistruota) Lietuvoje po 1918 m. vasario 16 d.. Tokias religines bendrijas valstybė pripažįsta kultūrinio, socialinio ir dvasinio palikimo dalimi tuo atveju, jei jų mokymas ir apeigos neprieštarauja įstatymams ir dorai ir jei jos turi visuomenės palaikymą. Septintosios dienos adventistų bažnyčia veikia ir yra įregistruota daugelyje Europos valstybių.
Sunku pasakyti kaip bus toliau, bet jau keletą metų kažkas stabdo Seime pripažinimą tokioms senoims protestantiškoms bendruomenėms kaip sekmininkai ir metodistai. Galima spėti, kad ir SAD prašymas keliems metams guls į stalčius.Telieka paklausti, kas gi stabdo Seime šituos dalykus?

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Labas, Norejau pataisyma sioki toki neesmini padaryt :) ne SAD o SDA siaip jau. o jei Lietuviskai tai geriausia tiktu trumpinys "Adventistai"