antradienis, vasario 14, 2012

Koptų krikščionys - šlovinimas


Labai gili giesmė, siūlau paklausyti.

6 komentarai:

edas12 rašė...

Grazi giesme...

Linas rašė...

Malonu Edą matyti pozityvų:)

Anonimiškas rašė...

Lietuvoje mes turime savo "koptus" tai sentikiai. Ir koptu (koptai isvertus reiskia egiptieciai) ir sentikiu senoji liturgija (tarnavimas) yra identiskos. Visiskai vienodi Ikonu rasymo ir isdestymo maldos namuose budai, sventiku apranga ir t.t. Senosios daugiabalses sentikiu ir koptu giesmes taip pat turi vienoda prigimti tik skamba skirtingomis kalbomis. Cia girdime sumodernintos daugiabalses senuju krikscioniu giesmes varianta.

Linas rašė...

Ačių už papildymą, bet ne visai taip. Šiuo atveju kartu gieda koptai stačiatikiai ir koptai protestantai, taigi su sentikiais nelab išeitų lyginti

Anonimiškas rašė...

Linai nėra ir niekada ne buvo jokių koptų protestantų. Be abejo egipte yra protestantų bažnyčios, bet jos jokiu būdu nevadinamos koptų bažnyčia. O tai, kad apaštališkos krikšionybės tradicijos koptai/egiptiečiai šlovinimo giesmes dainuoja moderniais metodais, jų tai ne daro protestantais :)

Be je jokiu būdu nevadink nei apaštališkos tradicijos koptų/egiptiečių, nei Lietuvos sentikių stačiatikiais. Savoka stačiatikiai yra paniekinama, viduramžių vakarų katalikybėje įvesta savoka nurodanti, kad senosios tradicijos krikščionys šlovina Dievą stačiai stovėdami, kai modernūs krikščionys (to meto Romos katalikai) po liturgines reformos gali šlovinti ir sėdėdami, na o dabartiniai (dar modernesni krikščionys) net ir gulėdami šlovina Dievą. :)

Linas rašė...

Gulkim ant žemės visi krikščionys,
Didžiai ištroškę Dievo malonės....:)

Ar būtina taip į viską sudėtingai žiūrėt? Stačiatikiams lietuvių kalboj nėra pakaitalo ir visai nemanau, kad čia niekinimo žodis. Bent jau dabar jo niekas taip nepriima.
O dėl koptų, tai jie visi koptai - ir pasuose jiems taip parašyta:)
Man labai malonu, kad šiems žmonės daug svarbiau giedoti, o ne savo apaštališkas tradicijas šlifuoti ir savo religinio indetiteto darželį tvorelėmis apkaišyti:) Jie tiesiog krikščionys.