pirmadienis, vasario 13, 2012

Klebonui „Mayhem“ pasodinti nepavyko...

Po pusantrų metų trukusio komiško „Mayhem“ trilerio Anykščių rajono prokuratūra nustatė: sunkiosios muzikos festivalyje „Velnio akmuo“ kontraversišką įvaizdį pasirinkusi norvegų grupė „Mayhem“ nekurstė religinės neapykantos, neskatino fiziškai susidoroti ar diskriminuoti tikinčiųjų. Todėl ikiteisminis tyrimas dėl norvegų grupės galimos nusikalstamos veikos nutraukiamas. Apie tai rašo "Anykšta".
Anykščių rajono apylinkės prokuratūros nutarime dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo pažymima, kad kontraversišką sceninį įvaizdį – kunigo drabužius, pakaruoklio kilpą, apverstą kryžių, „išpuvusį“ veidą pasirinkusi grupė „Mayhem“ 2010 metų liepą vykusiame festivalyje atsirado po to, kai Norvegijos Karalystės ambasada tapo festivalio partnere ir festivalio organizatoriams „ALT events“ suteikė paramą Norvegų menininkų dalyvavimo išlaidoms padengti.
Nutraukti bylą prokuroras A.Miečius nusprendė dar pernai metų lapkričio pabaigoje, bet tokį jo sprendimą užprotestavo katalikų tikinčiuosius atstovaujantis Anykščių klebonas, dekanas Stanislovas Krumpliauskas.  S.Krumpliauskas atkreipė dėmesį, kaip rašoma prokuratūros nutarime, kad „Prokuroras nutarime neanalizavo šios grupės elgesio, kuris prieštarauja ne tik  krikščioniškoms pažiūroms, bet ir prasilenkia su bet kokiu žmoniškumu“. Ta nepagarba – radikalus „Mayhem“ vokalisto sceninis įvaizdis. O „toks „Mayhem“ „sceninis įvaizdis“ yra nukreiptas prieš tikinčiuosius, siekiant įžeisti religinius jausmus. Tokiais veiksmais buvo padarytas nusikaltimas religijai, siekiant sumenkinti religines vertybes“, - rašoma klebono nuomonė, kodėl prokuratūra ikiteisminio tyrimo nutraukti negalėjo.
Tačiau šie išdėstyti argumentai prokuratūros pozicijos nepakeitė. „Man nepatinka“, tai yra – šokiravimas įvaizdyje, gali būti, bet tai nereiškia, kad tai yra skatinimas susidoroti. Įvaizdis gali papiktinti, bet tai negali būti traktuojama kaip nusikaltimas. Objektyviai sceninio įvaizdžio negalim vertinti, jis negali būti suprantamas vienodai, o kurstymas dėl religinių įsitikinimų turi būti vienodai suprantamas ir vienodai vertinamas visų aplinkinių žmonių. Visi jie turi vienodai suprasti, kad tikslas – paniekinti dėl tikėjimo“, - kodėl ikiteisminis tyrimas atnaujintas nebebuvo, dėstė vyriausiasis rajono prokuroras R.Juozainis.

Komentarų nėra: