pirmadienis, vasario 06, 2012

Apie susituokusius informuos

Vyriausybė pritarė teisingumo ministro siūlymui sutrumpinti formalumų tvarkymo kelią jaunavedžiams, atsisakant reikalavimo patiems informuoti Civilinės metrikacijos įstaigas apie bažnyčioje sudarytą santuoką.
Šiuo metu Katalikų bažnyčioje susituokę jaunieji per dešimt dienų turi patys informuoti civilinės metrikacijos skyrių (CMS) apie sudarytą santuoką, kuris ją įtraukia į apskaitą. To nepadarius santuoka nesukelia teisinių pasekmių. Dabar pareiga pranešti apie bažnyčioje sudarytą santuoką (2011 m. CMS įtraukė į apskaitą apie 4052 bažnyčioje sudarytų santuokų) būtų bažnyčios atstovų, o ne jaunųjų rūpestis.
Minėti pakeitimai taip pat padės užkirsti kelią ir pasitaikantiems piktnaudžiavimo atvejams, kuomet nepranešti apie bažnyčioje sudarytą santuoką yra naudinga, pavyzdžiui, tuomet, kai asmenys nenori prarasti našlio pensijos. Neinformuoti CMS gali sumanyti ir nesąžiningi sutuoktiniai, kurie nori tik pasinaudoti kito sutuoktinio pinigais. Jie pasako šiam, kad apie bažnyčioje sudarytą santuoką pranešė CMS, tačiau iš tiesų to nepadaro. Taigi, tokia santuoka nesukelia teisinių pasekmių. Tuo metu nesąžiningas sutuoktinis už tariamo sutuoktinio pinigus įsigyja neva bendrą turtą, kurį įregistruoja tik savo vardu ir jis tampa tik jo nuosavybe.

Komentarų nėra: