sekmadienis, gruodžio 06, 2009

Lenkų pamaldumas - begalinis


Lenkų pamaldumas - begalinis, be gausių šventųjų jie sugeba susikurti ir įamžintuos ir tuos, kurių Vatikanas dar nepašventino.Žodžiu religingumas įgyja pačias keisčiausias formas.
Štai Lenkijos Dragoslavo kaime esanti Švenčiausiosios Marijos bažnyčia papuošta naujais vitražais - žmonės netruko pastebėti, kad kai kurie juose pavaizduoti apaštalai panašūs į vietos politikus.
Keturi evangelistai, atsiradę Švenčiausiosios Marijos bažnyčioje, vietos gyventojų teigimu, labai jau primena vietos valdžios atstovus. Pavyzdžiui, apaštalas Morkus atrodo kaip meras Broice Wiktoras Iwanecas, apaštalas Jonas labai panašus į vietos administracijos vadovą Dragoslawą Zbygniewą Kruką, apaštalas Matas nenorom susisieja su vietos tarybos nariu Janu Germanu, o iš Grificės kaimo kilęs politikas Bogdanas Lakomas virto apaštalu Luku. Be to, virš kiekvieno tokio apaštalo galvos pavaizduotas nimbas.
Pamatę naujuosius bažnyčios vitražus vietos gyventojai labai pasipiktino. Jie vadina tai šventos vietos profanacija ir sako, kad negali melstis bažnyčioje, kuri taip išniekinta.
Tuo metu pavaizduotieji politikai teisinasi, kad mintis papuošti bažnyčią jų atvaizdais gimė bažnyčios klebono Radoslawo Urbano galvoje. Tačiau nei jis, nei vietos valdžios atstovai nelinkę kalbėtis su žurnalistais apie šį "genialų" sumanymą.

Komentarų nėra: