ketvirtadienis, gegužės 19, 2011

Grigorijus Perelmanas nesuvaldė... unitazo

Genialus matematikas Grigorijus Perelmanas, išgarsėjęs tuo, kad įrodė Puancare hipotezę ir atsisakė už tai pasiimti milijono dolerių premiją, vėl pateko į spaudos akiratį. Šį kartą ne dėl milijono, o dėl to, kad nesuvaldo savo gyvenimo. "Aš žinau, kaip valdyti Visatą – kam man tas milijonas“,- aiškino matematikas, kodėl nepasiėmė apdovanojimo. Deja, pasirodo, žmogiškas polinkis valdyti nėra jau toks nepažeidžiamas, o ir milijonas dabar praverstų, mat pasirodė, kad didysis matematikas keletą valandų užpylinėjo kaimynus iš trūkusio vamzdžio savo bute, kur jis gyvena su mama. Pasipiktinę kaimynai sunkiai prasibrovė prie Perelmano unitazo trūkusio vamzdžio, kad sustabdytų vandenį. Pasak gyventojų, tik po ilgų derybų buvo įleistas santechnikas, kuris "suvaldė" avariją. Pasirodo, didysis matematikas trūkusį vamzdį bandė popieriumi užkamšyti.
Priminsiu, kad Masačusetso valstijoje esantis Clay matematikos institutas premiją G.Perelmanui paskyrė už 2002-aisiais parašytą darbą. Mokslininkas jį padėjo į interneto archyvą nė neketindamas skelbti moksliniuose žurnaluose. Tame darbe G.Perelmanas įrodė Williamo Thurstono geometrizacijos hipotezę, tiesiogiai susijusią su Poincare teorema. Ši hipotezė vadinama vienu iš septynių matematikų Tūkstantmečio uždavinių, kurį dar 1904 metais suformulavo prancūzų matematikas Henri Poincare. 2005-aisiais už šį darbą G.Perelmanui buvo skirtas ir Fieldso medalis, laikomas Nobelio premijos atitikmeniu matematikoje. Jo mokslininkas taip pat atsisakė.
Poincare hipotezė - tai centrinė matematikos ir fizikos problema, bandymas suprasti, kokios formos gali būti visata. Tai labai sunku suvokti, todėl iki šiol visi įrodymai buvo klaidingi. Kodėl reikėjo tiek metų ją įrodyti. „Esmė ta, kad jeigu trimatis paviršius gali būti kažkuo panašus į sferą, tai jį galima sulenkti į sferos formą. Ši formulė duoda atsakymą, kokios formos yra Visata, be to, tai svarbu nanotechnologijų vystymui. Aš išmokau apskaičiuoti tuštumas. Pažįstu mechanizmus, kurie leidžia užpildyti socialines ir ekonomines tuštumas. Tuštumos yra visur, jas galima apskaičiuoti ir tai suteikia dideles galimybes. Žinau, kaip valdyti Visatą – kam man bėgti pasiimti tą milijonas“,- sakė matematikas.
Taigi, darytina išvada - jeigu Visata yra unitazo formos, nieko jam nepavyks...

5 komentarai:

Olgerdas rašė...

Siaip jau esu ir daugiau skaites apie jo elgesi. Panasu, kad nors jis ir talentingas, bet su psichika pas ji na, svelniai pasakius, nelabai... Ku padarysi...

Linas rašė...

Na gerai man atrodo su ta psichika, visi mes keistebybių turim, tik va didybės galėtų būti mažiau:)

Zita rašė...

Linai, nu kaip tu nesupranti, nu negalėtu būti mažiau tos didybės, negalėtu. Matai, mokslininkas atrado, kad galima užpildyti tuštumas. Jis tą ir padarė - užpildė savyje esančią tuštumą. Kaip žinome, žmoguje esanti gelmė turi talpinti Dievą, o kai Dievo nėra tai ta tuštuma žmoguje yra begalinė kaip begalinis yra Dievas. Vadinasi šitą tuštumą galima užpildyti taip pat begaliniu dalyku. O kas pasaulyje neturi ribų kaip ir visata? Tai kvailumas, kuris mėgsta didžiuotis.
Taip, kad mažiau jo būti negali, gali tik daugiau pasimatyti. Teorema įrodyta faktais :)))

Linas rašė...

Gerai pasakei:)

Anonimiškas rašė...

Vikas jam normaliai su ta psichika :) Paprastai snekant Durnius 7 metus Sistemingai Spresdamas Matematine Uzduoti Ir Galiausiai ja Isprendes ,Tai Manau Kad Nelabai Tikslinga Butu Ji vadinti Psichiniu Ligoniu :) O as durniais geriau pavadinciau tuos kurie Toki geniju laiko Durniumi Patys Is Esmes Esantys Eiliniai Durneliai Nesugebantys Racianliai Mastyti Ir Obejktyviai Ivertinti Perelmano Situacija :) Jus Paprasciausiai Ivairiu Standartu Kaliniai ,Ir pamate Kas Elgaisi Ne Pagal Bendras Ir Iprastas Visuomeneneja Nustatytas Normas Iskarto Laikomi Nesveikais Durneliais :DDDD Taigi Atsibuskite Pagaliau Pilkoji Mase :) O Perelmanas Tikru Tikriausias Genijus Kuriam Mes Turime Pilkoji Mase Lenkti Savo durnas Galveles :)RAMYBES IR SEKMES JUMS GRIGORIJAU PERELMANAI :)