šeštadienis, vasario 20, 2010

JAV suskaičiavo denominacijas


JAV suskaičiavo denominacijas - paskelbti statistiniai duomenys, kaip keitėsi stambiausių amerikos denominacijų skaičius, praneša REGIONS.RU
Stambiausia JAV konfesija - katalikai, jų skaičius per metus padidėjo 1,5 procento ir jų yra 68,1 milijono žmonių. Stambiausias protestantų junginys - Pietų baptistų konvencija per metus prarado 0,2 procento lankytojų, dabar jų yra apie 16,2 milijono. Trečia pagal dydį Jungtinė metodistų bažnyčia neteko apie 1 proc., dabar jų 7,9 milijono, ketvirti pagal skaičių mormonai, jų yra apie 5,8 milijonai, per metus užfiksavo 1,7 proc. augimą.
Mažėjimas užfiksuotas visose protestantų konfesijose, kurios tradiciškai sudaro JAV visuomenės branduolį, vadinamosios baltųjų - anglosaksų bažnyčios, Presbiterionų bažnyčia -3,3 proc., Liuteronų -1,9, Amerikos baptistai 2proc., Episkopalinė bažnyčia 2,8 procento.
Nežymiai paaugo Jehovos liudytojai ir "Klivlendo Dievo bažnyčia, jų lankytojų skaičius po milijoną.
Iš protestantų bažnyčių tik sekmininkai kelintus metus iš eilės rodo stabilų augimą. Didžiausios sekmininkų organizacijos "Dievo asamblėja" narių per metus padaugėjo 1,3 procento, o dabar jų yra apie 2,8 milijono. Ji užima pagal skaičių 9 vietą 25 stambiausių JAV konfesijų sąraše.
Stačiatikius sąraše atstovauja Graikų stačiatikių bažnyčia, joje apie 1,5 milijono žmonių.
Protestantų JAV yra žymiai daugiau, tačiau jie neturi vieningos organizacijos, be to, katalikai skaičiuoja visus, kurie yra krikštyti, suaugusiuosius ir vaikus, nesvarbu ar jie praktikuoja ar ne, tuo tarpu protestantų bažnyčios pateikia suaugusiųjų lankytojų skaičių (Lietuvoj irgi tokiu būdu 80 proc. gyventojų -katalikai). Keista taip pat tai, kad nors katalikai teigia augantys, JAV masiškai pardavinėjamos ir uždaromos bažnyčios. JAV praktiškai baigiamos sunaikinti visos lietuviškos parapijos, pastatai parduodami arba griaunami.

Nuotraukoje - neseniai parduota ir nugriauta JAV viena iš seniausių šv. Jurgio lietuvių bažnyčių.

Komentarų nėra: