šeštadienis, vasario 20, 2010

"Garbės nužudymas" meta dėmę visai šaliai


Turkijos policija baigė šešiolikmetės Medinos Memi nužudymo bylos tyrimą. Paaiškėjo, kad po "šeimos tarybos" ją nubaudė mirties bausme tėvas ir senelis, praneša "gzt.ru".
Giminaičiai nusprendė, jog tai, kad ji turi draugų - berniukų, meta šeimai gėdos dėmę, kurią nusprendė "nuplauti krauju".
Mergaitės kūną policijai pavyko rasti tik po 40 dienų, kai buvo paskelbta, jog ji dingo. Lavonas rastas tik gavus policijos informatoriaus pranešimą, kad mergaitė nužudyta po šeimos pasitarimo. Mergaitės kūnas surištomis rankomis rastas vištidėje iškastoje dviejų metrų duobėje. beje, duobė buvo užbetonuota.
Skrodimas parodė, kad mergina užkasta gyva, turinti sąmonę - pilni plaučiai žemių. "Išvados stingdo kraują gyslose",- sakė vienas iš policininkų.
Beje, mergina tris kartus kreipėsi į vietinę policiją, prašydama ją paslėpti nuo tėvo ir senelio, ir tris kartus ją pasiuntė namo.
Britų laikraštis "The Telegraph" teigia, kad Turkijoje "garbės nužudymai, kurie taikomi merginoms ir moterims, gana dažni Turkijoje, o policija į tokius nusikaltimus dažnai žiūrėdavo "per pirštus". Kasmet tokių nusikaltimų padaroma apie 200, kas sudaro pusę visų nužudymų Turkijoje.
Tačiau padėtis keičiasi, šis nužudymas sujudino Turkijos visuomenę. "Visame pasaulyje yra neišsilavinusių žmonių, bet jie nepadarys nieko panašaus. Garbė? Mergaitės nužudymas neturi nieko bendro su garbe. Jie užtraukė gėdą mano šaliai",- rašė vienas iš turkų.
Priminsiu, kad neseniai baigėsi teismas JAV, kur musulmonų šeimoje išsigandusi "garbės nužudymo" mergina pabėgo ir atsisakė sugrįžti gyventi namo.
Nuotraukoje - egzekucijos vieta.

Komentarų nėra: