ketvirtadienis, vasario 18, 2010

Rostovo srityje bažnyčia maišo narkomafijai, valdžiai ir stačiatikiams

Rostovo srityje sekmininkų bažnyčia maišo narkomafijai, valdžiai ir stačiatikiams.
Du nepažįstami asmenys užpuolė ir sumušė sekmininkų bažnyčios "Исход" ("Išėjimas") pastorių Michailą Pervišiną Rostovo srities Belaja Kalitka mieste.
"Исход" garsėja tuo, kad ypač daug dirba su narkomanais ir alkoholikais, jų reabilitacijų klinikų tinklas didžiausias Rusijoje. Užpuolikai reikalavo kas mėnesį mokėti į nusikaltėlių "obšiaką" po 50 tūkstančių rublių per menesį, spėjama, kad tai buvo narkotikų mafijos atstovai, kurie praranda pajamas dėl bažnyčios veiklos. Pastoriui pavyko įsiėsti į mašiną ir išsikviesti miliciją.
Bažnyčia "Исход" Belaja Kalitka mieste, kuriame apie 40 000 gyventojų, egzistuoja jau dveji metai, praeitais metais taip pat bandyta "apdėti mokesčiais".
Ne mažiau aktyvi vietinių krikščionių persekiojime ir vietinė valdžia, kurios atstovai ne kartą įsiveržė į pamaldas ir bandė įgąsdinti tikinčiuosius. Sekmininkai sako nustebę, kad represinių organų patikrtis įgyta sovietiniais metais kovojant sau religine veikla, bus panaudota jau demokratinėje Rusijoje. 2009 metais prasidėjo ištisa persekiojimo kompanija. Formaliu pretekstu persekioti "Исход" bažnyčias tapo skundas, kad viename iš reabilitacijos centrų neva prievarta laikomi 3 žmonės. Prokurorai patikrino centrą, tačiau visi reabilitantai patvirtino, jog ten yra savo noru, baudžiamąją bylą buvo atsisakyta kelti. Tačiau tada prokuratūra ėmė tikrinti visus bažnyčios padalinius ir kvosti tarnautojus. Sekmininkų vyskupas net kreipėsi 36vietos bendruomenių vardu į Rusijos prezidentą prašydamas apginti nuo kylančių persekiojimų. Bažnyčios tarnautojai buvo kvočiami, iš jų reikalaujama pasakyti kuo jie užsiima, koks bažnyčios mokymas, kiek surenka aukų, ar vartoja narkotikus, kodėl jie nesimeldžia stačiatikių cerkvėse ir t.t. Kriminalistai nutraukdavo pamaldas, vadindavo sektantais, skirdavo baudas, ir liepdavo grįžti į Stačiatikių bažnyčią. Buvo reikalaujama pateikti bendruomenės narių sąrašus, pastoriai atsisakė suteikti tokią informaciją.
Tapo aišku, kad represinius organus siuntinėja Rusų stačiatikių bažnyčia, kuri daugumoje savo vyskupijų įkūrė "antisektinius padalinius", vietinis stačiatikių tarnautojas, atstovas spaudai Vladimiras Storčakas nuolat sukiodavosi patikrinimų vietose ir viską filmuodavo.
Po to vietinėje spaudoje jis paskelbė seriją straipsnių apie bažnyčią narkomanų reabilitacijos centrus, kuriose teigė, kad žmonės ten maitinami "medžių žieve ir kombikormu".
Teigiama, kad Rusija pergyvena panašius laikus kaip 1926 metais, kai po Stalino dekreto buvo masiškai tikrinamos ir uždaromos religinės organizacijos, paskui prasidėjo areštai ir sušaudymai. Dabar situacija ne tokia tragiška, bet visoje šalyje, nebyliai vadovaujant Rusijos stačiatikių bažnyčiai, "imamasi valyti laukus", pavyzdžiui, Suzdalėje atimti visi pastatai iš Rusų stačiatikių autonominės bažnyčios, sunkumų visoje Rusijoje turi baptistai ir sekmininkai.
Rusijos protestantai sako, kad jei tęsis tokios akcijos, gąsdinimai ir atviras persekiojimas, protestantų bendruomenės vėl eis į pogrindį kaip komunistų valdymo laikais, o dalis tikinčių išvažiuos. Primenama, kad komunistų laikais iš šalies išvažiavo milijonas protestantų, kurie gerai adaptavosi ir sudaro rusų emigracijos branduolį JAV, Australijoje, Kanadoje ir kitur.
Pagal "Newsru".

Komentarų nėra: