pirmadienis, sausio 16, 2012

Šedevrą rado po pigių dažų sluoksniu

Prancūzijos meno muziejus Luvras po 12 metų mokslinių tyrimų ir derybų įsigijo unikalų prancūzų tapybos šedevrą už 7800000 €, praneša RIA "Novosti" su nuoroda į naujienų agentūrą AFP.
Paveikslas "Le Christ de piti soutenu par saint Jean" ("Kristus, palaikomas šv.Jono po nuėmimo nuo kryžiaus") nutapytas vieno iš didžiausių Burgundijos mokyklos meistrų Žano Manuelio, jo tapymo data yra apie 1400 m.
Tai vienas iš svarbiausių Luvro pirkinių per pastaruosius 50 metų. Ankstesnis paveikslo savininkas buvo antikvaras. 1985 m. jis nusipirko paveikslą iš parapijos kunigo Vic-le-Comte miestelyje. Paveikslas buvo užteptas pigiais dažais ir tada nebuvo nustatyta, kas yra paveikslo autorius.
Derybos užtruko, mat Luvras bijojo, kad pagal 1905 m. įstatymą dėl bažnyčios ir valstybės atskyrimo teisę į darbą gali pareikšti Vic-le-Comte miestelis. Norėdamas to išvengti, antikvaras turėjo sumokėti kompensaciją Vic-le-Comte, kuri sudarė 2300000 €.
Žano Manuelio kūryba klasifikuojama kaip nacionalinis turtas, paveikslo pirkimą visiškai apmokės anoniminis geradaris, kuris savo ruožtu gaus didelę mokesčių lengvatą.
Žanas Manuelis gimė dabartinės Olandijos teritorijoje apie 1370 metus, nuo 1397 jis buvo Burgundijos kunigaikščio Filipo Drąsiojo rūmų dailininkas.

4 komentarai:

Zita rašė...

Geras straipsnis, sudomino. Labiausiai mane domina klausimas, kaip anonimiškai galima būtų gauti mokesčių lengvatą? Ar Lietuvoje taip būtų galima prasukti?

Anonimiškas :)

Linas rašė...

Tam reikia turėt kokį nors statusą, pav politinio kalinio ar ūkinyko:)

Zita rašė...

Gyvulininkystė ar žemė manes nedomina, kalėjimai taip pat. Aš galiu būt anonimiškas geradarys! Tinka?

Linas rašė...

Yra žinok ir anoniminių krikščionių - būk kuo tik bori:)