penktadienis, sausio 27, 2012

Į ekumenizmą – ir „Dviračio šou“ personažai


Džiugu, kad ekumenizmas paliečia vis platesnius visuomenės sluoksnius. Apie tai, kaip šis reiškinys skynėsi kelią į lietuviško religinio gyvenimo vandenis, pokalbį apie tai paskelbė Bernardinai (Savaitės pokalbis. Apie krikščionių vienybę ir jos perspektyvas - Bernardinai.lt).
Iliustruodami  straipsnį Bernardinai įdėjo ir nuotraukų, kurios rodo ekumenizmo plėtrą. Tiesa, jeigu valstybės pripažintų religijų dvasininkai įdėti kartu iškilmingai sėdintys prie stalo, tai  "Tikėjimo Žodžio" bendruomenės pastoriams nepasisekė – juos įdėjo ekumeniniame pokalbyje užfiksuotus kartu su „Dviračio šou“ peliuku – Rimu Šapausku (jis ir – Burdulis, Senis iš „Radio Šou“)
Beje, pokalbyje netikėtai nuskambėjo katalikų kunigo Eitvydo Merko mintys, kad jį liūdina, kad "Tikėjimo Žodžio" bendruomenės taip uoliai niveliuojasi.Skaudžiai išgyvenau, kai po paskutinio mūsų susitikimo išgirdau tokių atsiliepimų, kad „skirtumo tarp katalikų ir "Tikėjimo Žodžio" bendruomenės beveik nėra". Tai man buvo labai aiškus ženklas, kad taip neturėtų būti, kad ribos ir skirtumai, kurie vis dėlto yra, neturėtų būti ištrinti“,- sakė Eitvydas Merkys.
Šiais metais į ekumeninį judėjimą po "Vilties" festivalio plačiau nėrė ir atskiros sekmininkų, baptistų bendruomenės.

12 komentarų:

consolatio fratrem rašė...

Argi Rimas vaidino dviračio "žyniose"? :) šeip dažnai teko matyti Rima bažnyčiose ir kiek girdėjau jis - tikintis.

"skirtumo tarp katalikų ir "Tikėjimo Žodžio" bendruomenės beveik nėra" , arba "su kuo sutapsi - tuo patapsi"... vienu žodžiu - ekumenizmas.

Zita rašė...

bet iš nuotraukos atrodo, kad peliukas šalia jų nelabai kaip jaučiasi :)

Linas rašė...

Jis, nabagas, nieko nebaigęs, kaip jis gerai jausis:)

Dainius rašė...

Kad tikėjimo žodis niveliuojasi Merkys, jei teisingai menu tai, kas buvo pasakyta straipsnyje, išgyveno ne paskutinio susitikimo metu, o kažkada viename iš pirmųjų susitikimų. Ko pasekoje ir buvo pagalvota ir suprasta, kad tokie susitikimai turi būti kitokie, kad reikia kažko daugiau. Tad labai pozityviai suprato. Tuo tarpu iš tavojo posto, Linai, dangus sumaišytas su žemėmis, ty nieko nesuprasi, tik kaip visuomet sumaišyti niuansai, ty niuansuota savąja linkme, klaidinant žmones. O tai, kad Šapauskas savo laiku žmonos įtakoje išgyveno pasikeitimą ir yra bernardinų bažnyčios lankytojas, tai čia ne pagrindas davatkiškai blevyzgot. O kai tik galimybė pamatyti kaip viskas keičiasi, ir Greitai su Šapausku kadaise jei neklystu kūrę laidas prieš tž, dabar stovi kartu, maža to Šapauskas neabejotinai pasikeitęs. Na, bet jei žinoma išplauksim iš prielaidos, kad teisingai tiki tik ala Lino sukirpimo mažoji kaimenė, tai žinoma niekaip negalėsime sutiti, kad Šapauskas galėjo atsiversti, ir juoba katalikų bažnyčioje ir juoba būti ten išganomas, o juoba su tikėjimo žodžiu bičiuliaudamasis, kuris panašaus sukirpimo kaip Linas manymu jau yra miręs.

Linas rašė...

Dainiau, aš išreiškiau džiaugsmą dėl įvykių, o tamsta išpylei, kū mąstai ir kas tau kyla žiūrint į fotografiją. Kuo čia aš dėtas, ar jau mano galvą su rentgenu peršvietei?:)
O kad kunigas sielojasi, gal irgi aš kaltas?
tavo žiniai - esu su visais, patiriančiais skausmą.

Kęstutis rašė...

Gerbiamas Dainiau,jūsų simpatijos ekumenizmui kyla iš meilės pasauliui. Tai akivaizdžiai matoma jūsų tinklaraštyje. O tai ką čia kalbate apie Dievą - absoliučiai tuščia filosofija. Ir bet kokia diskusija su jumis beprasmė,nes jūsų pozicija - antropocentristinė,o ekumenizmas nepriimtinas tik teocentristinę pasaulėžiūrą turintiems žmonėms. Todėl nepulkite į ginčus, bandydamas kiekvienam įrodyti,jog jis ne geresnis už jus. Niekam nesvarbu būti už jus geresniu ir nei vienam nerūpi,kokiu "geru" jūs save laikote. Svarbu tai,jog jūs,būdamas pasaulio bičiulis tapote Dievo priešu,tačiau yra žmonių,kurie sutinka būti pasaulio priešais - nes tik tokioje pozicijoje yra aplamai įmanoma draugystė su Dievu. Tai,jog mylinčių Dievą jūs nesuprantate ir išjuokiate - normalu. Būtų keista jei audringai besižavintis kokiu nors "krikštatėviu" žmogus,žiūrėdamas į tai,ko Dievas nekenčia(paleistuvystę,melą,žmogžudystes,godumą,etc.)ir atrasdamas sau pasitenkinimą šiose bjaurybėse, suprastų ką reiškia PAKLUSNUMAS Dievo Žodžiui.

Dainius rašė...

Kęstuti, argi jus ką nors kviečia ar ruošiasi diskutuoti? Jeigu jums mano pažiūros tuščia filosofija, tai niekas čia jums jų ir nebruka. Jūsų aš į ginčą nepakviečiau, kaip ir apskritai į jokį ginčą nestojau. Jei jums tokia "palaiminga" kritiką ekumenizmo, tž, katalikų bažnyčios tolygi Dievo meilei ir nemėgimui pasaulio, tai aš galiu tik linkėti jums gero kelio, vildamasis, kad jūs jau išaugote iš vaikiško amžiaus ir pasidėjote deramus pagrindus, kurie leis jums būti sėkmingu Dievo karalystėje. O tai, kad jums Krikštatėvis blogas filmas, tai prašau gyvenkite savo steriliame pasaulyje į sveikatą. O meilę Kristui ir kaip kas myli ar nemyli pasaulį mes matome ir pamatysime ne plepalais, o darbais. Ir ne vienadieniais, o viso gyvenimo. Tad neskubėkite su išvadom, nes jums jos pakiš koją, kaip turiu nuojautą jus klumpate kiekviename žingsnyje, nes su tokiu požiūriu manau kitaip vargiai tikėtina. Bet jūsų gyvenimas ne mano rūpestis. Juoba kad jus save statote į mokytojo vietą, tad man belieka tik džiaugtis jūsų tokiu bekompromisiniu tikėjimu ir žinoma stebėti kaip Lietuva dar pamatys šį tikėjimo karžygį. Sėkmės.

Anonimiškas rašė...

religija liaudies opiumas ir durninimas. Gal viena karta nustosite blevyzgoti, pletkinti ir gincytis.

Linas rašė...

tai laikai atėjo, visur siera kvepia:)

MeistrasR rašė...

...myli pasaulį.O Dievas taip pamilo Pasaulį.....
Tai ką reiškia nemylėti pasaulio?
Juk Jėzus nesibodėjo nieko,galėjo sau leisti kalbėtis ir su fariziejumi ir su prostitute, o va karaliumi tapti atsisakė.

MeistrasR rašė...

...myli pasaulį.O Dievas taip pamilo Pasaulį.....
Tai ką reiškia nemylėti pasaulio?
Juk Jėzus nesibodėjo nieko,galėjo sau leisti kalbėtis ir su fariziejumi ir su prostitute, o va karaliumi tapti atsisakė.

Kęstutis rašė...

Gerbiamas MeistreR, bent KARTĄ gyvenime PATS perskaitykite Šventąjį Raštą nuo pradžios iki galo. Nustebsite,kiek daug atsakymų Biblijoje yra pateikta.
Tik keletas Rašto vietų:
(Rom 12,2)" Ir neprisitaikykite prie šio pasaulio, bet pasikeiskite, atnaujindami savo protą, kad galėtumėte ištirti, kas yra gera, priimtina ir tobula Dievo valia. "
(Jok 4,4)" Paleistuviai ir paleistuvės! Ar nežinote, kad draugystė su pasauliu yra priešiškumas Dievui? Taigi kas nori būti pasaulio bičiulis, tas tampa Dievo priešu."
(1 Jn 2,15-16) "Nemylėkite pasaulio, nei to, kas yra pasaulyje. Jei kas myli pasaulį, nėra jame Tėvo meilės, nes visa, kas pasaulyje, tai kūno geismas, akių geismas ir gyvenimo išdidumas, o tai nėra iš Tėvo, bet iš pasaulio. "