penktadienis, balandžio 08, 2011

Sekmininkai Lietuvoje švęs 100 metų jubiliejų

2012 metai Lietuvos Respublikos evangelinio tikėjimo krikščionių sąjungai (sekmininkai) bus ypatingi metai. Šiais metais bus švenčiamas sekmininkų judėjimo Lietuvoje šimtmetis.Ivanas Škulis, LR ETK sąjungos Istorinės komisijos pirmininkas, aprašė trumpus sekmininkų bendruomenių istorijos faktus:"Iš patikimų šaltinių yra žinoma, kad 1912 m. birželio 3 d. buvo įregistruota pirmoji Lietuvoje Biržų sekmininkų bažnyčia (Biržų ETKB). Tarp kitko, tai buvo pirmoji įregistruota sekmininkų bažnyčia tuometinėje Rusijos imperijoje. O jei omenyje turėsime ir tai, kad Petras Viederis antrą kartą į Lietuvą grįžo būtent 1912 metų pavasarį, tuomet 19 12 metai ir yra sekmininkų judėjimo Lietuvoje pradžia.
Keletas faktų iš Lietuvos sekmininkų gyvenimo ikikariniu laikotarpiu:
-    1923 m. 9 mėn. 13 d. Biržų EKD buvo registruota Biržų–Pasvalio Apskrities Viršininko kanceliarijoje.
O tai reiškia, kad Biržų bažnyčia (Biržų EKB) jau tuo metu turėjo ne mažiau trijų bendruomenių skirtingose Lietuvos vietose ir vadinosi Biržų EKD.
-    Apie 1922 m. buvo įkurta evangelinio tikėjimo krikščionių bendruomenė Vilniuje, kuris iki 1939 m. priklausė Lenkijai.
-    1930 m. rugpjūčio 25 d. Lietuvos Respublikos Švietimo ministras leido Biržų EKD vadovui Petrui Viederiui laikinai vesti ir tvarkyti metrikaciją.
-    1931 m. gruodžio 3 d. keičiami Biržų EKD Įstatai, pavadinime vietoje žodžio Biržų įrašant Lietuvos [Lietuvos Evangelikų Krikščionių Draugijos Įstatai] ir Įstatų 8 straipsnyje nustatant, kad: § 8. Draugijos veikimo plotas yra Lietuvos Respublika. Veikimo centras – Biržai (Lietuvos Evangelikų Krikščionių Draugijos - LEKD)
-    Nuo 1935 m. leidžiamas mėnesinis laikraštis „Evangelijos šviesa“
-    1937 m. birželio 6 d. Biržai šventė ne tik Biržų bažnyčios 25-metį, bet ir 25-metį sekmininkų judėjimo Lietuvoje.
Žurnale „Primiritel“, leidžiamame rusų kalba tuometinėje Lenkijoje (1937 m. rugsėjis-spalis, Nr.9/10, psl. 78), randame atspausdintą Petro Viederio laišką, kuriame buvo rašome: „Birželio 6 d. bendruomenė Biržuose minėjo savo egzistavimo 25-metį. Vyresnieji broliai, dalyvavę pirmosios sekmininkiškos bendruomenės organizavime, su mumis pasidalino savo prisiminimais. Žinia apie krikštą Šv. Dvasia iš Amerikos į Lietuvą atėjo 1912 metais ir nepaisant sunkių laikų – Pasaulinis karas, revoliucija – mūsų judėjimas neužgeso, bet augo ir dabartiniu metu bažnyčios visoje Lietuvoje „ramybėje, besimokindamos ir vaikščiodamos Viešpaties baimėje, ir Šv. Dvasios paguodoje, daugėjo. Apd 9, 31“. (P. Viederis)
Prie laiško buvo pridėta šventinė nuotrauka, kurioje broliai laiko plakatą su užrašu „Lietuvos Ev. Krikščionių DRAUGIJOS 25 METŲ SUKAKTUVĖS“.
-   Lietuvai atgavus Vilniaus kraštą Vilniaus evangelikų krikščionių parapija nusprendė įsijungti į Lietuvos evangelikų krikščionių centrą Biržuose. (Išrašas iš 1940 m. sausio 16 d. protokolo)
Todėl LR evangelinio tikėjimo krikščionių sąjungos  pastorių taryba paskelbė, kad 2012 metai –Lietuvos sekmininkų judėjimo šimtmečio minėjimo metai.
Pagrindiniai planuojami šventiniai renginiai:
- Metinė  jubiliejinė konferencija 2012 m. kovo 16-17 d.
- Biržų bažnyčios 100 m. jubiliejaus šventė 2012 m. gegužės  26-27 d."

Komentarų nėra: