ketvirtadienis, balandžio 14, 2011

Feminizmo ikona - griuvo disidento įvaizdis

Икона феминизма оказалась нацисткой | Фото: Getty Images

Feminizmo ikona vokiečių rašytoja Luiza Rincer iš disidentės tapo nacizmo šalininke. Tokį pokštą jai iškrėtė naujoji jos biografija. Pasirodo, rašytoja buvo arši nacistė, kol ją pačią 1944 metais nesuėmė reicho pareigūnai.
Po karo rašytoja Luiza Rincer 30 metų išgyveno Italijoje, jos romanų moterys pasižymėjo drąsa,įkvėpė feminizmo atstoves, taip pat ji aprašė ir save, kaip asmenį, drįsusį mesti iššūkį trečiajam reichui. Tačiau naujoji biografija, kurią parašė Chose Sančesas de Muriljo, išsklaidė mitą, kurį ji rūpestingai kūrė per visą savo gyvenimą. Autorius rado dokumentų, kad  Luiza Rincer  buvo "įsitikinusi nacistė mokytoja", kuri išdavė valdžiai mokyklos direktorių - žydą ir užėmė jo vietą. Be to, ji buvo nacistų mergaičių organizacijos trenerė ir nacių kino industrijos darbininkė, parašiusi 30 scenarijų.
Matyt, tik suėmimas ir kalinimas pakeitė Luizos Rincer santykius su nacizmu. Biografijos autorius įsitikinęs, kad ji tapo tikra demokrate ir kovotoja su nacizmo liekanomis, tačiau tuo pačiu, pažymi autorius "ji atvirai pasakius, melavo" kurdama sau pasipriešinimo kovotojo įvaizdį.
Rašytoja parašė per 30 knygų. kai kurios jų yra išleistos ir lietuvių kalba, sakykim romanas "Juodasis asilas".
Pagal Mignews

Komentarų nėra: