trečiadienis, balandžio 13, 2011

Belgija – bausmė vyskupui pedofilui apstulbino šalį

Įsiplieskus katalikų kunigų ir vienuolių pedofilijos skandalui pasaulyje, Vatikanas ėmė deklaruoti, kaip atgailauja, kaip kovoja, kaip gailisi, tačiau pastarųjų savaičių įvykiai rodo, kaip iš tikro kovojama – belgai neteko amo, kai sužinojo, kaip nubaustas vyskupas pedofilas.

„Vatikano radijas“ paskelbė, jog Apaštališkoji nunciatūra Belgijoje paskelbė pranešimą, kuriuo informavo, jog Tikėjimo mokymo kongregacija, kurios kompetencijai priklauso kunigų lytinių nusikaltimų tyrimas, užbaigė buvusio Briugės vyskupo Rogerio Vangheluwe bylos tyrimą ir nusprendė, kad nusikaltęs vyskupas privalo palikti Belgijos teritoriją ir atlikti dvasinio ir psichologinio gydymosi kursą. Komunikate pažymima, kad nors vyskupo įvykdytiems nusikaltimams jau buvo suėję senaties terimai tiek pagal Belgijos baudžiamąjį kodeksą, tiek ir pagal Bažnyčios įstatymus, vis dėlto, atsižvelgiant į kaltinimų rimtumą, tyrimas Kongregacijoje buvo tęsiamas.
Vyskupas Rogeris Vangheluwe iš Briugės ordinaro pareigų atsistatydino jau prieš metus. Prašydamas, kad popiežius jį atleistų iš pareigų, jis pats prisipažino, jog kai buvo kunigas, o taip pat ir vyskupavimo pradžioje, seksualiai išnaudojo jo aplinkai priklaususį jaunuolį.
Toks „bausmės“ būdas buvusiam Briugės vyskupui apstulbino belgus ir seksualinės dvasininkų prievartos aukas. Jie nutarė kreiptis į teismą. Belgijos dienraštis „De Standaard“  interneto svetainėje paskelbė, kad grupė nukentėjusiųjų į teismą ketina paduoti Vatikaną. Lytinės prievartos aukoms atstovaujantys advokatai Walter Van Steenbrugge ir Christine Musshe tvirtino jau ruošiantys ieškinį, praneša „Apostazė“.
„Kur girdėta, kad nusikaltėlis (R. Vangheluwe) būtų siunčiamas atostogų į Viduržemio jūros šalį?“ – klausė W. Van Steenbrugge, pridūręs, kad ieškinys Vatikanui jau parengtas ir derinamos tik kai kurios detalės.
Pasak advokatų, Šv. Sostas kaltinamas „aplaidumu, neveikimu ir neatsakingumu“. „Popiežius nesiėmė jokių veiksmų dėl lytinės prievartos nusikaltimų. Priešingai, jis davė specialius nurodymus, kad tokie atvejai būtų nuslėpti, o tuos, kurie nebendrininkavo ir netylėjo – ekskomunikuodavo“, – sakė W. Van Steenbrugge.
Beje, Katalikų bažnyčia siekė, kad jų tarnų nusikaltimai nebūtų išskiriami iš bendro nusikaltimų skaičiaus. Balandžio 7 dieną Belgijos parlamentas balsavo už Specialiosios komisijos parengtą ataskaitą apie seksualinio išnaudojimo ir pedofilijos atvejus institucijose, tarp jų ir Katalikų bažnyčioje. Ataskaita buvo rengiama penkis mėnesius ir susumavo duomenis apie seksualinio išnaudojimo ir pedofilijos atvejus.
„Vatikano radijas“ pranešė: “Pažymėtina yra tai, kad lytinio išnaudojimo atvejai iš dvasininkų ar vienuolių pusės Belgijos parlamento ataskaitoje yra interpretuojami bendrų šalies duomenų šviesoje. Ilgą laiką žiniasklaidoje buvo išsamiai aprašomi tik dvasininkų nusikaltimai. Kaip ne kartą pažymėta, tokia vaikų lytinio išnaudojimo problemos perspektyva kuria klaidingą suvokimą, kad tai tik katalikų dvasininkų problema arba kad ji čia daug kartų aštresnė nei tarp kitų socialinių ar profesinių grupių“.
Belgijos ataskaitoje minimi 402 atvejai su kuriais susiję 201 dvasininkas ar vienuolis. Informacija apie juos gauta iš policijos, iš aukų ar iš bažnytinių institucijų. Kai kurie iš agresorių prisipažino vaikystėje patys buvę prievartos aukos. Teisminiai tyrimai pradėti 134 asmenų atveju, įkalinimo bausme nuteistas 21 asmuo, keli išteisinti, kiti nubausti lygtinai ar jiems skirtas gydymosi kursas.
Beje, pranešama, kad pasaulietinė valdžia nepasiektų, vyskupas Rogeris Vangheluwe dabar slepiasi Belgijos Apaštališkoje nunciatūroje.
Pagal „Vatikano radijas“ ir "Apostazė" pranešimus

1 komentaras:

Elijah rašė...

katolikai teisinasi, kad jie nesventi...kad mol jie irgi klysta...popiezininkai taip buria, kad toje srityje yra lyderiai...net savo isakymus turi, kuriu irgi 10, o ka jau bekalbet apie braviorius, katekizma, vatikano susirinkimus...jo, satana veikia...