antradienis, balandžio 12, 2011

Japonija - gelbėjimo darbus vykdo jakudza

Po žemės drebėjimo nukentėjusiesiems pagalbą suteikė ir tebeteikia net Japonijos mafijozų klanai - jakudzos. Beje, ta pagalba daugeliu atveju buvo net efektyvesnė negu valstybinių struktūrų, o į daugelį vietų jakudzos atvyko žymiai anksčiau už gelbėjimo tarnybas.
O ir meterialine išraiška ji ne tokia jau menka  - paskaičiuota, kad jakudzos pasiuntė iš viso 70 sunkvežimių, prikrautų įvairių pagalbos priemonių, o bendra pagalbos suma siekė daugiau kaip 500 000 dolerių. Jakudzos tyrinėtojai pažymi, kad šiuo atveju negalima kalbėti apie tai, kad mafijozai vykdo piaro akcijas, nes nesireklamuoja, greičiausiai mafijozai, kurie patys laikomi visuomenės atstumtaisiais, užjautė tokius pat atstumtuosius. 
Beje, neseniai Japonijos valdžia paleido iš kalėjimo 69 metų Kendi Cinoda, jamaguti - gumi grupuotės vadą, praneša  The Mainichi Daily News. Kendi Cinoda 2005 metais kalėjime buvo pripažintas šeštuoju grupuotės bosu. Tuo pačiu buvo sudaryta taika tarp Jamaguti - gumi ir Kokusiu - kai grupuočių. Jamaguti - gumi savo gretose turi 34 900 žmonių (44 procentus visų jakudzų). Jakudzų gretose labai daug mažumų, sakykim, korejiečių, atstovų.
Japonijoje mafija užsiima žaidimų kontrole, prostitucijos ir pornografijos platinimu, nekilnojamojo turto sandėriais ir reketu. Beje, jakudza turi savo oficialias atstovybes, laikosi savo griežtų įstatymų ir principų. Reikia paminėti, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai mafijozai ateina į pagalbą nukentėjusiems, sakykim, po žemės drebėjimo Kobėje 2005 metais jakudzos vėlgi pirmieji atvyko į gelbėjimo darbus ir padėjo gyventojams. 

Komentarų nėra: