sekmadienis, kovo 14, 2010

Gandai - po 50 metų celibatą panaikins?


Popiežius Benediktas XVI atkakliai atmeta galimybę pakeisti celibato tradiciją, susiformavusią XII šimtmetyje. Tuo pačiu puse lūpų prabilta apie tai, kad egzistuoja slaptas planas po 50 metų atsisakyti celibato, paliekant galimybę tarnauti tiek vedusiems, tiek ne. Ar tai tiesa, ar dar viena sąmokslo teorija, niekas atsakyti tiksliai negali. Tokias išvadas kai kurie tyrinėtojai padarė niekaip nesulaukdami vienos enciklikos pasirodymo.
Tačiau Benediktas XVI nesileidžia į jokias kalbas. "Mūsų dienomis vyrai ir moterys tenori, kad iki galo liktume kunigais - ir niekuo daugiau", - jis pabrėžė Vatikane vykusioje konferencijoje apie kunigystę, į kurią susirinko apie 700 dalyvių.
Šie komentarai nuskambėjo tuo metu, kai keli vokiškai kalbančių šalių katalikų hierarchai užsiminė, jog yra ryšys tarp seksualinio vaikų išnaudojimo ir kunigų skaistybės įžadų, taip pat paragino Bažnyčią atviriau diskutuoti apie celibatą ir kunigų seksualumą.
Šveicarų teologas Hansas Kuengas, tvirtina, jog draudimas kunigams tuoktis yra susijęs su pastaraisiais skandalais dėl vaikų tvirkinimo Vokietijoje, Austrijoje, Nyderlanduose ir Airijoje. Jie taip pat ragina atsisakyti šios viduramžiškos tradicijos.
"Laikai pasikaitė, kaip ir visuomenė, o Bažnyčia turi apsvarstyti, kaip išlaikyti tokį gyvenimo būdą arba ką reikėtų pakeisti", - Zalcburgo arkivyskupas Aloisas Kothgasseris sakė Austrijos televizijai ORF.
Popiežius Benedikto XVI neseniai išsakytas pasiūlymas nepatenkintiems anglikonams pereiti į katalikybę gali atverti kelią atsirasti vedusiems kunigams Katalikų Bažnyčioje.

Nuotraukoje - katalikų viltys, kad Jonas Paulius II imsis celibato klausimo, žlugo, nepanašu, kad ir Benediktas XVI yra pasiruošęs jį nagrinėti.

Komentarų nėra: