šeštadienis, kovo 13, 2010

Brazilijoje kunigais šventinami vedę vyrai - Vatikanas reikalauja neplatinti šios žinios


Celibatas braška. Viena iš dogmų, kuri laiko katalikų bažnyčią vienybėje, reikalauja didelių aukų. Sekso skandalų visame pasaulyje bumas verčia peržiūrėti padėtį, nes Katalikų bažnyčia šiuo metu - vienoje iš giliausių krizių. Celibatu nepatenkinti ir patys katalikų dvasininkai.
Prieš dvejus metus Brazilijos kunigai pasiuntė Benediktui XVI oficialų prašymą peržiūrėti celibato dogmą, reikalaujant laikytis celibato tiems, kurie nori tapti kunigais. Šis sprendimas atsirado per XII Nacionalinį Brazilijos katalikų dvasininkų susirinkimą.
Brazilijos kunigų peticija buvo išsiųsta Brazilijos kardinolo Claudio Ummes.
Kardinolas Ummes jau išreiškė savo nuomonę dėl celibato įžado. Jo nuomone, privalomasis celibatas ir katalikų bažnyčios taisykles, gali būti peržiūrėtos.
"Celibatas - drausmė, o ne bažnyčios dogma. Neabejotina, kad apaštalų dauguma buvo vedę. Šioje bažnyčioje reikia atkreipti dėmesį į šiuos dalykus. Jie turi judėti į priekį kartu su istorija", - sakė prelatas, 2006 m. gruodžio mėn.
Krikščionybėje nebuvo santuokos kunigams draudimo. Net daugelis popiežių gyvenanusių iki IX amžiaus, įskaitant Adrianą II, turėjo šeimas. Tačiau viduramžiais celibato idėja imta stipriai platinti, kol XII amžiuje celibatas tapo privaloma norma visoje Vakarų Bažnyčioje.
Pasak vieno iš Brazilijos vyskupų, kurie pageidavo išsaugoti anonimiškumą, Brazilijoje seniai į kunigus įšventinami vedę pasauliečiai. "Romoje žino apie tai, bet reikalauja niekam nesakyti", - sakė vyskupas.
Pagal "Newsru"

Nuotraukoje - kai kada katalikai imasi drastiškų veiksmų. Arkivyskupas Milingo vedė, tačiau greitai buvo pašalintas iš kunigų luomo.

4 komentarai:

R. A. rašė...

Tai suderink sąvokas per visą straipsnį. Juk vėliau yra ta frazė: "Celibatas - drausmė, o ne bažnyčios dogma."
Dogmos pas katalikus yra neatšaukiamos tikėjimo tiesos, o celibatas tik bažnytinės teisės dalykas. O bažnytinė teisė laiks nuo laiko keičiama.

Linas rašė...

Na Joakimai, nederinsiu, nes čia pasakė tas Brazilų dvasininkas, kad tai drausmės klausimas, kai pasisakė prieš celibatą:) Dogmos beje, irgi keičiamos, pavyzdžiui neseniai panaikinta limbo dogma. Aišku, į plonybes nesileisiu:)

R. A. rašė...

Tai aš ir sakau, kad tas brazilas išsireiškė teisingai, o va pas tave šlubuoja terminai. Beja ir limbas nebuvo dogma, o tik teologinė prielaida, teorija. Tai, kad limbu buvo labai stipriai tikima, vis tiek nepadarė jo dogma. Dogma yra paskelbiama oficiliai, kaip tikėjimo tiesa, ir paskelbiant aiškiai įvardijama, kad šia tiesa visi katalikai privalo tikėti. Tau gal ir neįdomu, bet jei pristatinėji visuomenei, turėtum pasidomėti, ką viena ar kita tavo naudojama savoka reiškia.

Linas rašė...

Joakimai, prijamu kritiku, ale rašai "Dogma yra paskelbiama oficiliai, kaip tikėjimo tiesa, ir paskelbiant aiškiai įvardijama, kad šia tiesa visi katalikai privalo tikėti". Nu tu rask kataliką, kuris neprivalėtų tikėti celibatu? Arba kunigą kuris neprivalėtų laikytis celibato?
Mano gyvenimas per trumpas, kad narstyčiau tas per keletą amžių suskurtas sistemas, terminus, o ir nematau reikalo, nes tuose terminuose visur abstraktybė ir kalbėjims puse lūpų. Tai beviltiškas užsiėmimas.