ketvirtadienis, sausio 14, 2010

Antano Baranausko 175-ųjų gimimo metinių minėjimas


Sukanka 175 metai nuo žymaus lietuvių raštijos veikėjo gimimo.
Sausio 15 d., penktadienį, 16.30 val.Anykščių Koplyčioje – poeto ir vyskupo Antano Baranausko 175-ųjų gimimo metinių minėjimas.
Antaną Baranauską (1835–1902) labiausiai išgarsino poetiniai kūriniai, tačiau poezija sudaro vos aštuntadalį viso jo kūrybinio bei mokslinio palikimo. Paskutiniaisiais gyvenimo metais Antanas Baranauskas buvo užsibrėžęs išversti visą Šventąjį Raštą į lietuvių kalbą, tačiau vienas svarbiausių jo darbų, pradėtas 1901 metais, liko nebaigtas ir laiku nepaskelbtas. Rankraščiu likęs Biblijos vertimas šiandien lietuvių kultūrai yra svarbus Biblijos vertimų istorijos, teologijos, literatūros, kalbos atžvilgiais.
Dabar rankraščio tekstas tampa prieinamas spausdintu pavidalu Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleistame Antano Baranausko Raštų penktajame tome Šventojo Rašto vertimas (kn. 1).
Šis Raštų tomas, kartu ir leidyklos „Baltos lankos“ jau prieš keletą metų išleistas Antano Baranausko akademinių raštų VII tomas, kuriame pateikiamas Dienoraštis ir laiškai įvairiems adresatams, bus pristatomi Koplyčioje.
Dalyvaus A.Baranausko Raštų rengėjai: dr. Brigita Speičytė, dr. Ilona Čiužauskaitė, dr. Mikas Vaicekauskas.

Komentarų nėra: