pirmadienis, sausio 11, 2010

Mirė žudynėmis kaltintas lietuvis katalikų kunigas


Baltarusijoje mirė prieštaringai vertinamas lietuvių kilmės kunigas Juozas Bulka. Jis buvo kaltinamas kaip buvęs MGB–KGB agetas, aktyviai prisidėjęs prie partizanų Lietuvoje naikinimo.
Tiesa, Baltarusijoje jis buvo labai gerbiamas, įkūrė savo parapijoje blaivybės salą ir net buvo apdovanotas Lukašenkos už šią veiklą.Skaičiuojama, kad ant jo sąžinės - apie 50 lietuvių laisvės aukotojų kraujas.
Pagal šalies prokuratūrų užklausimus tiriant su MGB–KGB agentais smogikais susijusias bylas faktinę medžiagą renka Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Specialiųjų tyrimų skyrius. Anksčiau jis pažymnėjo, kad vienas ryškiausių koloboravimo pavyzdžių – buvusio agento smogiko Juozo Bulkos (ag. slapyv. Bimba), klebonavusio Baltarusijoje, istorija.
Kaip nustatė LGGRTC STS vyresnysis specialistas Saulius Samulevičius, LSSR MGB agentas smogikas Juozas Bulka, Vinco (agentas Bimba) gimė 1925 m. Į ginkluotą antisovietinį pogrindį įsitraukė 1944 m. Partizanavo iki 1951 m. kovo 19 d., kai buvo suimtas. Suėmimo metu ėjo Vytauto partizanų apygardos štabo įgaliotinio ryšiams pareigas slapyvardžiu Skrajūnas, buvo 7 klasių išsilavinimo. Suimtas iš karto sutiko bendradarbiauti su saugumu ir užverbuotas agentūriniu slapyvardžiu Bimba. 1951–1952 m. J. Bulka kartu su kitais užverbuotais buvusiais partizanų vadais Broniumi Kalyčiu (partizaninis slapyvardis Siaubas, agentūrinis – Ramojus), Alfonsu Radzevičiumi (p. sl. Tarzanas, ag. Alfa), Stasiu Petravičiumi (p. sl. Klajūnas, ag. Mažytis), Kaziu Bukausku (p. sl. Seklys, ag. Gudas) ir kitais buvo panaudotas „legenduojant“ Šiaurės rytų Lietuvos srities ir „Vytauto“ apygardos štabus. 1953 m. minėti štabai bei smulkesnės partizanų formuotės buvo sunaikintos. J. Bulkai asmeniškai talkinant iki 1953 m. gegužės vidurio emgėbistai suėmė ir sunaikino apie 45 partizanus.
1988 m. prasidėjus Lietuvoje tautiniam atgimimui, J. Bulka Lenkijoje įšventintas kunigu ir paskirtas kunigauti į Baltarusiją, Vitebsko sr. Mosaro km.
2003 m. spalio 10 d. LTV „Panoramos" bei „Vakaro žinių“ laidose šalies visuomenei buvo pateiktos telefoninio pokalbio su J.Bulka ištraukos. LTV saugomas nemontuotas visas šio pokalbio įrašas. Jį išklausius susidaro nuomonė, kad J. Bulka nors ir išsisukinėdamas, tačiau netiesiogiai patvirtino turėjęs ryšių su sovietų saugumu. Agentas teigė nieko neišdavęs, o partizanai į emgėbistų rankas patys pakliūdavę dėl girtuoklystės. Žadėjo į Lietuvą sugrįžti po kelerių metų, kai atliks savo numatytus darbus...
Deja, nespėjo...
Tiesa, baltarusijos žiniasklaidai J.Bulka tikino, kad visa ši istorija tik politikavimas. "Man negali atleisti, kad aš - lietuvis, tarnauju kitoje šalyje ir kovoju prieš alkoholizmą",- aiškino J.Bulka.
Nuotraukoje - ne vienas laisvės kovotojas padėjo galvą dėl išdavystės. Katalikų kunigu tapęs J.Bulka vengė grįžti į Lietuvą ar prisiminti praeitį.
Pagal "Maranatha".

Komentarų nėra: