sekmadienis, lapkričio 08, 2009

Buvęs vyskupas Fernando Lugo skaičiuoja savo vaikus



Buvęs katalikų vyskupas, o dabar Paragvajaus prezidentas Fernando Lugo skaičiuoja savo vaikus.
Jam nusprendus kandidatuoti į Paragvajaus prezidentus kilo nemenka sumaištis. Kai San Pedro (Paragvajus) vyskupas emeritas Fernando Lugo paliko vyskupo bei kunigo tarnystę ir iškėlė kandidatūrą į šalies prezidento postą, Paragvajaus vyskupų konferencijos pirmininkas I. Gogorza pareiškė, kad vysk. Lugo yra „de facto maišto situacijoje“. Lugo gavo Vatikano vyskupų kongregacijos įspėjimą neįsitraukti į politiką. Buvo prašoma, kad vyskupas atsisakytų ketinimo kelti savo kandidatūrą į prezidentus. Jei vyskupas nusižengtų draudimui, jam gresia suspendavimo bausmė.
Lugo priklausė Dievo žodžio (Steyler misionierių) kongregacijai, jis vadovavo neturtingai San Pedro vyskupijai 1994–2005 m. Vyskupas nuolat rėmė kairuoliškas politines jėgas, įsteigė kairiąją organizaciją „Piliečių pasipriešinimas“, kuri ėmė protestuoti prieš prezidentą Nicanorą Duarte. Taip Lugo pradėjo savo rinkiminę kampaniją prieš 2008 m. prezidento rinkimus.
Vyskupų kongregacija paskelbė vysk. Lugo suspendavimą a divinis – jis nebegali eiti kunigiškų pareigų, tačiau atmestas jo prašymas laicizuotis, t. y. grįžti į pasauliečių luomą. Bažnyčia toliau draudė vyskupui kandidatuoti į prezidentus, už nepaklusimą jam grėsė ekskomunikos bausmė.
Vis dėlto Lugo nepakluso - ir tapo prezidentu. Tai buvo istorinis įvykis, nes baigėsi 61 m. viešpatavusios konservatyvios Kolorado partijos era, kai naujuoju Paragvajaus vadovu išrinktas 56 m. buvęs vyskupas Fernando Lugo. Vadinamąjį vargšų vyskupą rėmė sukurtas kairysis Patriotinis aljansas už permainas, kuriam priklauso profesinės sąjungos, žemės ūkio darbininkai, indėnų atstovai.
Deja, su šlove atėjo ir atsiskaitymo valanda, pasirodė, kad buvęs vyskupas ilgai gyveno slaptą gyvenimą ir vaikų susilaukė daugiau, negu vedę žmonės. Dabar jau trečia moteris pareikalavo nustatyti tėvystę. Paskutinė - Gortenzija Damiana Moran, religinė aktyvistė, kuri kreipėsi į teismą, kad F.Lugo yra jos sūnaus Xuano Pablo tėvas, praneša "AP".
Beje, tai ne išskirtinis atvejis, apie "dvigubą moralę" kalba ir patys katalikų tarnautojai. Įpensiją išvarytas 81 m. italų kunigas J. G. Mariani interviu dienraščiui „Clarin“ teigė, kad dauguma kunigų turi slaptą gyvenimą. Kunigas jau seniai garsėjo nepaklusnumu Vatikanui: 2004 m. išleistoje savo knygoje „Be kaukių“ J. G. Mariani kritikuoja celibatą ir pasakoja seksualines jaunystės patirtis su dviem moterimis ir vaikinu, o trečiojoje knygoje „Juodosios skylės, Bažnyčia nėra Dievas“ kunigas kritikuoja bažnyčios veidmainiškumą.
Paklaustas, ką mano apie Paragvajaus prezidento, buvusio vyskupo, Fernando Lugo seksualinius „žygdarbius“, kunigas sakė: „Manęs jau niekas nebestebina. Visada, ir Bažnyčia tai žino, buvo milžiniškas skaičius kunigų, gyvenančių dvigubą gyvenimą. Tačiau Bažnyčiai svarbiausia tik, kad niekas to nežinotų ir apie tai nekalbėtų. Celibatas – ne kiekvienam. O daugeliui apskritai neįmanoma jo laikytis. Tačiau blogiausia, kai išnaudojami vaikai. Berniukai. Vienas kunigas iš Pietų Brazilijos netgi vadovėlį parašė, kokius išsirinkti vaikus: iš žemiausios klasės, negalinčius apsisaugoti. Taip Bažnyčia išvengia ieškinių. O kalbant apie Lugo tėvystę, būtų buvę geriau, jei apie tai būtų pasisakęs anksčiau. Būtų sutaupęs politinių dividendų“.
Bet sprendžiant pagal viską, F.Logo istorijoje - tai dar ne pabaiga. Viena dirbti vargšų vyskupu, o kita - prezidentu, todėl moterys netylės.
Pagal "Credo"

Komentarų nėra: