antradienis, sausio 29, 2013

Už pamaldas rusų kalba - kaltinimai sektantizmu ir erezija

Jau buvo pranešta, kad Rusų stačiatikių bažnyčioje vyksta veiksmai, primenantys trečio dešimtmečio represijas Tarybų Sąjungoje, vadintas čystkomis. Skubiai nuo tarnavimo nušalinami arba nutildomi šventikai, nepalaikantys oficialios Kremliaus bažnyčios politinės linijos, pranešė Le Figaro. Dabar pranešama, kad  šventikas Ivanas Privalovas, pakliuvęs po bažnytiniu presu, neatlaikė įtampos ir sunkiai susirgo. Jis buvo kaltinamas tuo, kad populiarino tarnavimą... rusų kalba Archangelsko srities Zaostrovje kaime.
Dvi savaites žiniasklaidoje jį kaltino "sektantizmu", "erezija" ir "skaldymu", kol žmogus atgulė į ligos patalą. Liudininkai sako, kad toks elgesys nesuprantamas, nes Ivanas Privalovas kaime sugebėjo suburti gyvą bendruomenę, kas yra retenybė Rusų stačiatikių bažnyčioje, kuri buvo atvira.
tai rodo ir skaičiai - jei per vakarines pamaldas anksčiau būdavo ne mažiau 80 lankytojų, o liturgijoje - 150, dabar naujam popui vadovaujant per vakarines pamaldas suskaičiavo vos 6, liturgijoje - 35, be to, didžioji dalis jų - "palaikymo grupė" bažnytinės valdžios paskirtojo popo. 

Komentarų nėra: