ketvirtadienis, sausio 31, 2013

Nykstančios kalbos keliauja į kapus

Pasaulyje iš viso yra apie 6 000 kalbų, tačiau dalis jų sparčiai nyksta. Pagrindinė priežastis - senoji karta nenori mokyti jaunimo, mirus paskutiniams kalbos vartotojams kalba keliauja į kapus.
Lingvistai Pietų Afrikos respublikoje paskelbė globą dviem žmonėms, paskutiniams SAN kalbos vartotojams. Ši kalba buvo surasta vos prieš 15 metų, prieš kelias dienas mirė moteris, kuri kalbėjo šia kalba, taigi, dabar liko du šios unikalios kalbos vartotojai. Ji pasižymi tuo, kad priebalsius joje taria pliauškėdami liežuviu todėl ji panaši į ištisinį caksėjimą.  
Daugiausia nykstančių kalbų yra Indijoje - 200, Rusijoje - 136, daugiausia Sibire.
Sakykim, prieš 15 metų Rusijoje mirė paskutinis kerekas, KEREKŲ kalba išnyko. ŠUGNANŲ kalba vos 52 žmonės, LAZKŲ - 60, BARABINSKŲ -8 žmonės kalba.
O štai Kanarų Gomero saloje imta atgaivinti senovinę SILBO GOMERO kalbą, nors vietiniai kalba ispaniškai. Anksčiau vietiniai gyventojai guančo ne kalbėjo, o švilpė. Tokie signalai girdėdavosi už 3 kilometrų (kitaip sakant, jei susipykai su žmona, tai visa sala žino). Taigi, dabar meninis švilpimas net įtrauktas į mokymosi programas ir tarnauja kaip turizmo populiarinimo priemonė 

Komentarų nėra: