antradienis, sausio 08, 2013

Šiaurės Airijoje susikirtimai dėl vėliavos

Vėliavą reikia gerbti, o kai labai svarbu, galima ir snukius apsidaužyti. Šiaurės Airijos sostinėje Belfaste katalikai ir protestantai surengė tarpkonfesines tarpvėliavines muštynes. Ten penktą naktį iš eilės tęsėsi neramumai.
 Naujausius neramumus Šiaurės Airijoje, kuri priklauso Didžiajai Britanijai, įplieskė Belfasto valdžios sprendimas kiekvieną dieną nekelti britų vėliavos ant miesto rotušės.
Pirmadienį miesto taryba rengė pirmą posėdį po to, kai praeitą mėnesį priėmė sprendimą dėl vėliavos. Prie rotušės vyko taikus protestas. Bet vėliau, rytinėje Belfasto dalyje, kur protestantų ir katalikų bendruomenės gyvena viena šalia kitos, pareigūnai buvo apmėtyti padegamuoju skysčiu ir dažais. Policija prieš riaušininkus panaudojo vandens patranką.
Šiaurės Airijoje po tris dešimtmečius trukusio konflikto. Konflikto tarp Londonui ištikimų protestantų ir suvienytos Airijos siekiančių katalikų metu žuvo 3 500 žmonių. Konfliktas iš esmės buvo baigtas 1998 metų taikos susitarimu, numatančiu valdžios padalijimą tarp protestantų ir katalikų.
Konfliktas baigėsi, bet neapykanta liko...


Komentarų nėra: