trečiadienis, sausio 23, 2013

Nuo godumo vaistų nėra



Perskaičiau išties šokiruojančią istoriją apie skūpumo ir godumo čempionę Hetty Green (1834—1916). Tai buvo pati didžiausia visų laikų skriaga. Savo laiku dėl savo skūpumo ir verslininkės gyslelės ji tapo pačia turtingiausia moterimi Žemėje. Tačiau tuo pačiu ji taip taupė, kad tai tiesiog netelpa galvoje. Sakykim, Hetty Green visada nešiojo tą pačią juodą suknelę, maitinosi tik pyragėliais, kurie kainavo pusę dolerio, nesinaudojo karštu vandeniu.  
Jos "ofisas" buvo banko vestibiulyje tarp čemodanų ir visokių dėžučių - tai jai leido nemokėti už patalpų nuomą. 
Hetty Green pastoviai keisdavo savo gyvenamąją vietą, apsistodama pigiuose moteliuose, kad jos nesusektų ir ji neatkreiptų mokesčių inspekcijos dėmesio. 
Bet ir tai niekis - kai jos sūnus susilaužė koją, ji gerai nusigrimavo, kad jos nepažintų ir nugabeno į visuomeninę ligoninę, kad nereiktų mokėti. Tačiau net ir užmaskuotą turtuolę personalas vis dėlto pažino, tada ji panikoje išbėgo lauk, palikdama sūnų. O jam, kadangi trūko pinigų gydymui, vėliau teko amputuoti koją. 
Kai pati Hetty Green susirgo ir jai reikėjo atlikti išvaržos operaciją už 150 dolerių, ji atsisakė (jos turtas siekė šiandienos ekvivalentu per 2 milijardus dolerių)... Po to patyrė keletą infarktų ir būdama 81 metų mirė. 
"Jis pasakė jiems: „Žiūrėkite, saugokitės godumo, nes žmogaus gyvybė nepriklauso nuo jo turto gausos“. Luko 12:15

Komentarų nėra: