antradienis, rugpjūčio 28, 2012

Dagestane žuvo sufijų vadovas, Kaune praleidęs keletą metų


Dagestane savižudė susprogdino vieną iš sufijų lyderių šeichą Saidą Afandi. Kartu žuvo dar 6 žmonės, praneša  ИТАР-ТАСС. 
Savo namuose šeichas priiminėjo žmonės, savižudė įėjo kartu su kitais ir susisprogdino. Įdomu, kad šeichas Saidas Afandi šiek tie susijęs ir su Lietuva - Kaune jis praleido 3 metus tarnaudamas SSSR armijoje. 
Jis gimė  1937 m. Dagestane, jam buvo 7 metai, kai mirė tėvas, todėl jis negalėjo baigti mokyklos, turėjo ganyti gyvulius. Po tarnybos armijoje jis vėl čabanas- piemuo, vėliau dirba gaisrininku, o sulaukęs 32 metų paliko darbą ir ėmė studijuoti sufizmą - mistinę islamo kryptį. Šiuo metu jis buvo vienas iš svarbiausių Dagestano musulmonų lyderių, manoma, kad jam pakluso Dagestano musulmonų dvasinė valdyba, nes ją sudarė jo mokiniai. Kitos musulmonų kryptys - vachabitai, salafistai - jau nuo seno nekenčia sufijų, sakykim, Malyje neseniai salafistai užėmę Timbuktu miestą pirmiausiai puolė griauti sufijų kapus. Dabar ta neapykanta - jau Kaukaze, kur kol kas didelių susidūrimų nebuvo.

1 komentaras:

marko rašė...

Sio iraso vinis-tai,kad Kaune buvo praleides keleta metu... :))