antradienis, kovo 13, 2012

JAV katalikų bažnyčia toliau naikina lietuvių statytus maldos namus



Ne, nepagalvokite, kad čia ateistai siautėja, tai pati Katalikų bažnyčia uždarinėja, pardavinėja lietuvių statytas bažnyčias. Kažkodėl katalikybės klerkai ypač noriai susidoroja būtent su lietuvių statytomis bažnyčiomis. Dar 2007 metais suskaičiuota, kad JAV galėtų būti apie 130 lietuviškų bažnyčių. Tačiau pastaraisiais metais jų sumažėjo perpus.

Kris šv.Antano bažnyčia

Dabar pranešama, kad žadama uždaryti dar vieną bažnyčią - prieš 105 metus pastatytą Šv. Antano bažnyčią Omahos mieste, Nebraskos valstijoje.  Nebraskos valstijoje žadama sujungti tris katalikiškas parapijas, paliekant tik dvi bažnyčias. Prie dviejų pagrindinių parapijų prijungus lietuvišką Šv. Antano parapiją, žadama uždaryti šios parapijos bažnyčią, informuoja dienraštis "Draugas".
Bažnyčios statyba ir parapijos įkūrimu rūpinosi Šv. Antano draugija, 1901 m. įkurta Omahos lietuvių. Gavus vyskupo leidimą, imta rinkti lėšas bažnyčios statybai. 1907 m. bažnyčia buvo pašventinta. 1920 m. bažnyčioje kilo gaisras, pusę metų vyko remontas.  Šiuo metu Omahos lietuvių bendruomenėje yra apie 300 narių.

Niujorkas neteko šimtametės bažnyčios

Pralaimėjimu baigėsi ir Niujorko lietuvių kova su vietos arkivyskupija, kai ji nusprendė uždaryti Aušros Vartų bažnyčią.  XX amžiaus pradžioje Manhatane lietuvių emigrantų lėšomis pastatytą Aušros Vartų bažnyčią Niujorko arkivyskupija uždarė 2007 metais. Lietuviai dėl išsaugojimo kovojo beveik penkerius metus: bylinėjosi teismuose, kreipėsi į bažnytinės teisės nusižengimus nagrinėjančias institucijas Vatikane, prašė diplomatų, JAV ir mūsų krašto valdžios atstovų, Katalikų bažnyčios pagalbos.
Tačiau viskas veltui - Niujorko valstijos Apeliacinis teismas nusprendė, kad parapijiečiai neturi pagrindo ginčyti arkivyskupijos sprendimo nugriauti uždarytą Aušros Vartų bažnyčią, nes už griovimą balsavo Bažnyčios patikėtinių taryba, o veiksmus sankcionavo vyskupas.
Arkivyskupijos advokatas Peteris J.Johnsonas Jr. vienam JAV dienraščiui aiškino, kad teismas pripažino išskirtinę hierarchinę Katalikų bažnyčios prigimtį. Anot jo, arkivyskupas elgėsi kaip ypatingas patikėtinis, turintis visus įgaliojimus atidaryti ir uždaryti parapijas.
Po teismo sprendimo šimtametė Aušros Vartų bažnyčia greičiausiai bus nugriauta.

Šv.Jurgio jau nebėra

Lietuvą sukrėtė vaizdai, kai JAV Šenandoa miestelyje, Pensilvanijos valstijoje, buvo griaunama pirmoji išeivių iš Lietuvos Amerikoje pastatyta Šv. Jurgio bažnyčia. Pastatas buvo parduotas ir nugriautas.
Taigi, kol Lietuvos valstybė katalikų bažnyčioms puošti ir gražinti skiria čia milijonus, ta pati katalikybė kitoje Atlanto pusėje uždarinėja ir pardavinėja emigrantų lėšomis pastatytus ir jai perduotus pastatus.

Komentarų nėra: